Blogilistaus
17.3.2023 Mikko Sankala

Miehet saavat enemmän kuukausieläkettä mutta naiset elävät pidempään. Kummat siis saavat lopulta enemmän eläkkeitä? Vastausta voidaan hakea jo karttuneista eläkeoikeuksista.

Karttuneita eläkeoikeuksia oli kertynyt ETK:n laskelmien mukaan vuoden 2021 loppuun mennessä yhteensä 771,1 miljardia euroa. Luku kertoo nykyisten ja tulevien eläkeläisten koko elämän aikana saatavien eläkkeiden arvon siltä osin kun se perustuu jo tehtyyn työhön. Mutta kuinka suuri osuus tästä 771,1 miljardista on karttunut naisille ja kuinka suuri osuus miehille?

Ennen tulosten tarkistamista spekuloidaan hetki. Miehiä ja naisia syntyy suurin piirtein yhtä paljon. Muutaman vuoden sekalaisen haparoinnin kuluttua ikäluokat ovatkin jo eläkkeellä. Eläkkeellesiirtymisiän odote on tällä hetkellä karvan verran yli 62 vuotta.

Miesten työeläke suurempi, naisten elinikä pidempi

Miesten keskimääräinen työeläke oli vuoden 2021 lopulla 1 973 euroa kuukaudessa ja naisten 1 373 euroa kuukaudessa. Miesten keskimääräinen kuukausityöeläke on siis 600 euroa suurempi ja naisen työeläke-euro on noin 70 senttiä. Kansan- ja takuueläkkeiden huomiointi pienentäisi tätä eroa, mutta ne eivät ole tämän kirjoituksen aiheena.

Tarkoittavatko miesten suuremmat kuukausieläkkeet yksinkertaisesti sitä, että miehille on karttunut enemmän eläkkeitä? Ei välttämättä, sillä naisille eläkkeitä maksetaan pidempään, koska miesten eliniänodote on matalampi.

Eliniänodotteiden eroista puhuminen on tietenkin kiertoilmaisu sille, että miesten potkaistessa tyhjää naiset vielä porskuttavat ja nauttivat eläkkeestään. Esimerkiksi 65-vuotiaiden naisten jäljellä olevan eliniän odote oli 3,4 vuotta miesten vastaavaa odotetta korkeampi vuonna 2021.

Naiset julkisella, miehet yksityisellä sektorilla

Työmarkkinoiden sektorikohtaiset erot näkyvät myös karttuneiden eläkeoikeuksien osuuksissa. Naiset työskentelevät enemmän julkisella sektorilla, joten suurin osa eli 67 prosenttia julkisen puolen karttuneista eläkeoikeuksista on karttunut naisille. Yksityisen sektorin eläkkeistä 59 prosenttia on puolestaan karttunut miehille.

Miesten eläke on keskimäärin suurempi, naiset elävät keskimäärin pidempään, ja karttuneet eläkeoikeudet jakautuvat eri tavalla eri talouden sektoreilla. Tilanne on jännittävän tasaväkinen, mutta lopullinen kysymys kuuluu: onko eläkeoikeuksia karttunut enemmän naisille vai miehille?

Tilanne on tasan mutta ei silti tasa-arvoinen

Jännitys kuitenkin lässähtää jo alkuunsa, sillä lopputulos on tasapeli. Miehille ja naisille on karttunut eläkeoikeuksia saman verran. Tai no jos halutaan ihan tarkkoja olla, niin naisille on karttunut eläkeoikeuksia 385,8 miljardia euroa ja miehille 385,3 miljardia euroa.

Karttuneiden eläkeoikeuksien arvo menee miehillä ja naisilla tasan. Tarkoittaako tämä siis tasa-arvoa? Ei tarkoita, sillä yllä mainitut erot työmarkkinoilla ja elinajanodotteissa ovat liian suuria. Tasa-arvon takia toivonkin, että tulevaisuudessa erot työmarkkinoilla ja elettyjen vuosien määrässä tasoittuvat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.