Mercer CFA Institute Global Pension Index

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui viidenneksi 11.10.2022 julkistetussa kansainvälisessä Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI)-vertailussa.

Suomi on ollut mukana vertailussa vuodesta 2014 alkaen. Mercer CFA Institute Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu. Neljätoista kertaa järjestetty vertailu kattaa 44 maata ja noin kaksi kolmasosaa maailman väestöstä. Ensimmäisenä vertailuvuonna (2009) maita oli 11.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin Islanti. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat vuodesta toiseen mitalisijoille yltäneet Hollanti ja Tanska. Pohjoismaat sijoittuivat kymmenen parhaan joukkoon.

Eri maiden eläkejärjestelmiä on arvioitu eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta. Suomi sai jo yhdeksättä kertaa peräkkäin koko vertailun parhaan tuloksen osiossa, jossa arvioitiin eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.

Vertailussa selviää, mitkä seikat parantaisivat maiden asemaa indeksissä. Suomen kehityskohteiksi Global Pension Index listaa minimieläketurvan parantamisen, kotitalouksien säästämisasteen ja työeläkemaksujen rahastointiasteen nostamisen sekä eläkeoikeuden jakamisen.

OECD:n arviot

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on julkaissut maaraportteja Suomesta vuodesta 2010 lähtien ja julkaisee niitä noin parin vuoden välein.

Aiheesta muualla:

IMF:n arviot

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisee arvioitaan vähintään kahden vuoden välein.

Aiheesta muualla:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.