Mercer CFA Institute Global Pension Index

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui seitsemänneksi 19.10.2021 julkistetussa kansainvälisessä Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI)-vertailussa.

Suomi on ollut mukana vertailussa vuodesta 2014 alkaen. Mercer CFA Institute Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu. Kolmetoista kertaa järjestetty vertailu kattaa 43 maata ja noin kaksi kolmasosaa maailman väestöstä. Ensimmäisenä vertailuvuonna (2009) maita oli 11.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin vertailun ensikertalainen, Islanti. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat vuodesta toiseen mitalisijoille yltäneet Hollanti ja Tanska. Pohjoismaat sijoittuivat kymmenen parhaan joukkoon.

Eri maiden eläkejärjestelmiä on arvioitu eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta. Suomi sai jo kahdeksatta kertaa peräkkäin koko vertailun parhaan tuloksen osiossa, jossa arvioitiin eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.

Vertailussa selviää, mitkä seikat parantaisivat maiden asemaa indeksissä. Suomen osalta todetaan, että vähimmäiseläke voisi olla korkeampi, ja rahastointia voisi nykyisestä lisätä. Myös parempi ikääntyneiden työllisyysaste korottaisi Suomen asemaa. Neljäntenä seikkana mainitaan monessa maassa käytössä oleva eläkeoikeuden jakaminen, joka toisi avioerotilanteissa paremman turvan. Suomessa eläkeoikeus on henkilökohtainen.

Aiheesta muualla:

OECD:n arviot

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on julkaissut maaraportteja Suomesta vuodesta 2010 lähtien ja julkaisee niitä noin parin vuoden välein.

Aiheesta muualla:

IMF:n arviot

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisee arvioitaan vähintään kahden vuoden välein.

Aiheesta muualla: