Eläkkeellesiirtymisikä ja työuran pituus

Suomessa eläkkeelle siirtymistä mitataan vuosittain eläkkeellesiirtymisiän odotteella. Kattavaa kansainvälistä vertailutietoa, joka olisi täysin verrannollinen Suomen laskemaan eläkkeellesiirtymisiän odotteeseen ei ole. Pohjoismaisessa yhteistyössä kyseistä vertailutietoa on viimeksi julkaistu vuonna 2022.

Kansainvälisissä vertailuissa eläkkeellesiirtymisiän mittarina on perinteisesti käytetty työmarkkinoilta poistumisikää eli työnteon lopettamisikää, lyhyemmin työnjättöikää. Nykyään tätä tietoa tuottaa OECD.

Eläkkeellesiirtymisikä ja työnjättöikä ovat kuitenkin eri asioita, vaikka ne kansainvälisissä vertailuissa joskus rinnastetaankin samoiksi. Esimerkiksi työstä voi jäädä pois ilman, että siirtyy eläkkeelle ja toisaalta eläkettä voi saada ja jatkaa edelleen työssä.

Eurostat on lopettanut työnjättöiän mittaamisen ja siirtynyt mittaamaan työuran pituutta, Duration of Working Life.

Lue lisää Etk.fi:ssä:

Aiheesta muualla:

55–64-vuotiaiden työllisyysasteet Euroopassa

Työllisyysaste kuvaa työllisten prosenttiosuutta väestöstä. Alla olevissa kuvaajissa on esitetty erikseen 55–64-vuotiaiden työllisten naisten ja miesten prosenttiosuudet samanikäisestä väestöstä eri Euroopan maissa sekä EU 27 -maiden keskiarvo. Kuvaajien lähteenä on käytetty Eurostatin tilastotietokantaa, johon työllisyysasteet on kerätty eri maiden työvoimatutkimuksista.

55‒64-vuotiaiden naisten työllisyysasteet (%) eri Euroopan maissa vuonna 2021
55‒64-vuotiaiden miesten työllisyysasteet (%)eri Euroopan maissa vuonna 2021

Suomalaisten 55–64-vuotiaiden naisten työssäkäynti on yleisempää kuin monissa muissa Euroopan maissa. Suomalaisnaisten työllisyysaste (68,8 %) vuonna 2021 oli muiden pohjoismaiden tavoin huomattavasti EU27 -maiden keskiarvoa (54,3 %) korkeampi. Lisäksi tämän ikäisten naisten työllisyysaste on Suomessa miehiä korkeampi, mikä on melko harvinaista koko Euroopassa.

Myös samanikäisten suomalaisten miesten työllisyysaste (67,9 %) oli korkeampi kuin EU27-maissa keskimäärin (67,0 %) vuonna 2021. Miesten työllisyysasteet olivat EU27 -maiden keskiarvoa korkeammat kaikissa pohjoismaissa.

Aiheesta muualla:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.