Ennustelaskelmat
Eläketurvakeskuksessa tehdään runsaasti laskelmia ja ennusteita eläkejärjestelmän tulevaisuudesta. Laskelmien aikavälit ja sisällöt riippuvat niiden käyttötarkoituksesta. Vuosittain julkaistava työeläkemenoennuste ja lyhyen aikavälin laskelmat tehdään toimeenpanoa varten.
Pitkän aikavälin laskelmia käytetään eläkejärjestelmän suunnitteluun ja arviointiin. Ne ulottuvat 60–70 vuoden päähän ja ne julkaistaan 2–3 vuoden välein.
Eläkelaskelmat pohjautuvat suhdanne-ennusteeseen, joka on työeläkejärjestelmän sisäiseen käyttöön laadittu lyhyen aikavälin talousennuste.
Uusin pitkän aikavälin laskelmaraportti
Viimeisin pitkän aikavälin laskelmaraportti julkaistiin 19.3.2019. Laskelmissa käytetään Tilastokeskuksen väestöennustetta vuodelta 2018.
Uusin suhdanne-ennuste
Suhdanne-ennusteemme on päivitetty 07.09.2020. Ennusteessa esitellään keskeisimmät erot verrattuna edelliseen, toukokuussa 2020 laadittuun ennusteeseen.
Aiheeseen liittyviä blogeja
Mitä voimme oppia muiden maiden eläkelaskelmista?
Suomessa eläkkeiden pitkän ajan näkymiä arvioidaan Eläketurvakeskuksen laatimien pitkän aikavälin laskelmien avulla. Mutta miten laskelmia tehdään muissa maissa? Esimerkiksi Ruotsissa, …
Kuinka suuri vaikutus eliniän kasvulla on eläkkeiden rahoitukseen?
Syntyvyyden matalasta tasosta ja sen aiheuttamista ongelmista eläkkeiden rahoitukseen on puhuttu paljon. Kuitenkaan syntyvyyden matala taso ei itsessään aiheuta eläkemaksun korotuspainetta. Jos …