Korona vaikuttaa ulkomailla työskentelevien tilanteeseen monin tavoin. Esimerkiksi liikkuminen rajojen yli asuinmaasta työntekomaahan voi olla estetty tai komennusmaasta on palattu Suomeen pandemian ajaksi. Työtä tehdään useissa tilanteissa koronasta johtuen eri paikassa kuin normaalisti, usein kotona etätyönä.

Jos Eläketurvakeskus on myöntänyt ulkomaantyön ajalle A1-todistuksen siitä, että Suomen sosiaaliturvalainsäädäntö soveltuu, ei todistuksen voimassaoloon lähtökohtaisesti tule muutoksia, vaikka korona olisi aiheuttanut tilapäisiä muutoksia työskentelyyn. Joissakin tilanteissa on kuitenkin hyvä huomata, että Eläketurvakeskukselle tulee tehdä ilmoitus muuttuneista olosuhteista, esimerkiksi jos työntekijä lomautetaan toistaiseksi.

Usein kysyttyä koronasta ja ulkomaantyöstä

Kysymys: Työnantajani keskeytti työkomennukseni Portugaliin koronasta johtuen ja palasin Suomeen huhtikuun alussa. Vietän kesälomani Suomessa ja sen jälkeen palaan mahdollisesti Portugaliin. Pitääkö tehdä jotain?

Vastaus: Ilmoita Eläketurvakeskukselle sähköisen asiointipalvelun kautta, että olet palannut Suomeen. A1-todistuksesi päätetään paluuseesi. Työnantajasi tulee hakea uusi A1-todistus, jos lähdet takaisin Portugaliin komennukselle.

Kysymys: Olen Norjassa töissä mutta asun Suomessa. Nyt en pääse työpaikalleni ja olen tehnyt töitä kotona. Onko tällä vaikutusta johonkin vai voinko jatkaa näin kunnes pääsen palaamaan työpaikalle?

Vastaus: Voit jatkaa töitä kotona eikä sinun tarvitse olla yhteydessä Eläketurvakeskukseen. Sinun pitäisi kuulua edelleen Norjan sosiaaliturvaan. Jos sinulle tulee ongelmia sosiaaliturvasi kanssa, ole yhteydessä ensisijaisesti Norjan viranomaisiin.

Kysymys: Minun piti lähteä Hollantiin töihin, mutta komennukseni peruuntui. Mitä pitää tehdä? A1-todistus ehdittiin hakea komennusta varten.

Vastaus: Ilmoita Eläketurvakeskukselle sähköisen asiointipalvelun kautta, että komennus peruuntui. A1-todistus peruutetaan. Hae uutta todistusta, jos lähdet komennukselle myöhemmin.

Kysymys: Olen Puolassa töissä ja A1-todistukseni voimassaoloaika umpeutui viime kuussa. En pääse vielä palaamaan Suomeen, vaan jäin tänne etätöihin kunnes Suomeen paluu on mahdollista. Pitääkö työnantajani maksaa sosiaaliturvamaksut nyt Puolaan?

Vastaus: Ei. Jos olet palaamassa Suomeen kuukauden sisällä todistuksen päättymisestä, riittää, että ilmoitat Kelalle Suomeen paluustasi. Jos jäät Puolaan pidemmäksi ajaksi töihin, työnantajasi tulee hakea uutta todistusta Eläketurvakeskukselta.

Aiheesta muualla:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.