Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimusseminaareissa esitellään uusinta tutkimusta eläketurvan kehittämisen kannalta tärkeistä aiheista niin Suomessa kuin muuallakin. Tutkimusseminaareillamme pyrimme edistämään tutkijoiden, asiantuntijoiden ja päätöksentekijöiden vuoropuhelua sekä eläketutkimuksen vaikuttavuutta.

Seminaarit ovat maksuttomia ja avoimia kaikille ja niitä järjestetään sekä suomen- että englanninkielisinä. Tilaisuudet järjestetään joko webinaareina Teams-sovelluksessa tai seminaarina paikan päällä.


ETK Pension Research Forum -tutkimuswebinaarisarja

Työskenteletkö eläkkeisiin liittyvän tutkimuksen parissa? Tarjoamme kaikille avoimen mahdollisuuden esitellä työtään laajalle ja kansainväliselle yleisölle, johon kuuluu eläkealan asiantuntijoita, tutkijoita, sidosryhmiä ja päätöksentekijöitä.

Kutsumme mukaan ETK Pension Research Forum -tutkimuswebinaariin valmiita tai käynnissä olevia tutkimuksia, jotka liittyvät eläkkeisiin, eläkkeelle siirtymiseen, työuriin tai väestön ikääntymiseen. Ensimmäinen webinaari järjestetään 17.3.2025, ja siihen toivomme erityisesti – muttei yksinomaan – tutkimuksia, jotka käsittelevät eläkeuudistusten vaikutuksia työllisyyteen, eläkkeelle siirtymiseen ja toimeentuloon.  

Pyydämme lähettämään tutkimuspaperisi tai laajennetun tiivistelmäsi 2.12.2024 mennessä. Täytä hakemus Webropolissa. Päätöksistä ilmoitetaan joulukuun 2024 loppuun mennessä.

Lue lisää Etk.fi:ssä:

Tutkimuswebinaari: Sosioekonomiset erot työuran pituudessa ja työllisyyden kasvussa eläkeiän kynnyksellä

Maanantaina 11. marraskuuta 2024, 14.00–15.15
Teams-webinaari

Miten sosioekonominen asema näkyy työ- ja eläkevuosien määrässä? Entä miten eläkeiän nousu on vaikuttanut työllisyyteen? Eläketurvakeskuksen tutkimusseminaarissa maanantaina 11.11.2024 keskustellaan tuoreista työuriin ja työllisyyteen liittyvistä tutkimustuloksista.

Suomalaisten elinikä on pidentynyt. Missä määrin elinajan piteneminen tuo lisää työ- tai eläkevuosia? Kaikilla ei ole mahdollisuuksia jatkaa työssä vanhemmalle iälle, vaan henkilön sosioekonominen asema näkyy muun muassa siinä, miten pitkään hän on työssä tai eläkkeellä. Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa on tarkasteltu odotettavissa olevan työuran pituutta sosioekonomisen aseman mukaan Suomessa viime vuosikymmeninä. 

Väestön ikääntymiseen on varauduttu eläkejärjestelmän uudistuksilla muun muassa nostamalla eläkeikää. Tavoitteena on kannustaa pidempiin työuriin ja varmistaa eläkkeiden rahoituksen kestävyys. Eläkeiän nousu onkin kasvattanut työllisyyttä merkittävästi – työntekijäammateissa enemmän kuin ylemmillä toimihenkilöillä. Eläketurvakeskuksen ekonomisti Satu Nivalainen on tarkastellut eläkeiän nousun työmarkkinavaikutuksia vuosina 1954–1957 syntyneillä.

Ohjelma

Esitykset:

  • Taina Leinonen (Työterveyslaitos, LIFECON): Odotettavissa oleva työuran pituus sosioekonomisen aseman mukaan Suomessa 1991–2020
  • Satu Nivalainen (Eläketurvakeskus): Vanhuuseläkeiän nousun vaikutukset vuosina 1954–1957 syntyneillä ja sosioekonomiset erot

Kommentit:

  • Tarmo Valkonen (Etla)

Moderaattori:

  • Ilari Ilmakunnas (Eläketurvakeskus)

Ilmoittaudu webinaarin Webropolissa. Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen ja kalenterikutsun, jossa on Teams-linkki.

Tervetuloa! 


Aiemmat seminaarit

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

  • Työkyvyttömyyseläkkeiden hylkäyspäätökset tarkastelussa – mikä selittää hylkäyspäätösten kasvua, mitä tapahtuu hylkäyspäätöksen saaneille? (4.10.2018)
  • Flexible retirement – Do Pension Reforms Work in the Expected Direction? (5.9.2018)
  • ETK Conference: Gender inequalities in employment and pensions (18.5.2018)
  • Eläkeläisten toimeentulo (26.4.2018)
  • Pension information and retirement behaviour (22.3.2018)

2017

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.