Työeläkepäivässä kysymme, miltä Suomen työeläkejärjestelmän tulevaisuus näyttää. Eläketurvakeskus julkaisee pitkän aikavälin eläkelaskelmat lokakuussa. Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto kertoo näkymistä eläkejärjestelmän kannalta. Suomen talouden kuvaa laajemmin avaa ylijohtaja Mikko Spolander valtiovarainministeriöstä. Puheenvuoroja kommentoivat johtajat Saana Siekkinen SAK:sta ja Ilkka Oksala EK:sta. Tapahtuman juontaa viestintäyrittäjä Anna Ståhle.

Työeläkepäivä tiistaina 22.11. klo 12–17 Marina Congress Centerissä

Työeläkepäivä järjestetään uudessa paikassa Marina Congress Centerissä Katajanokalla. Päivän päätteeksi klo 17-19 on varattu aikaa toistemme tapaamiselle, tutustumiselle ja kuulumisten vaihtamiselle tarjoilun ohella.

Voit osallistua Työeläkepäivään paikan päällä Marina Congress Centerissä tai seurata tilaisuutta striimattuna verkossa.

Osallistumismaksu ja ilmoittautuminen

Työeläkepäivän osallistumismaksu on 220 euroa.

Ilmoittautuminen on päättynyt. Voit kysyä vapaita paikkoja sähköpostilla: koulutus(at)etk.fi.

Ohjelma

12.00

Työeläkepäivän avaus (Europaea, 1 krs)

Anna Ståhle, juontaja

Muutospaineita, työeläkejärjestelmä?
Mikko Kautto, toimitusjohtaja, Eläketurvakeskus

Suomen talouden näkymät
Mikko Spolander, osastopäällikkö, ylijohtaja, valtiovarainministeriö

Kommenttipuheenvuoro
Saana Siekkinen, johtaja, SAK
Ilkka Oksala, johtaja, EK

Tauko

13.50–15.20

Neljä vaihtoehtoista seminaaria

Seminaari A: Sijoitustuotot ja eläkemaksut – paineita nousuun? (Fennia I, 2. krs)

Seminaarin avaus
Ismo Risku, suunnitteluosaston osastopäällikkö, Eläketurvakeskus

Katsaus sijoitustuottojen ja työeläkemaksujen tulevaisuuteen
Kaarlo Reipas, ylimatemaatikko, Eläketurvakeskus
Jari Sokka, johtaja, Työeläkevakuuttajat TELA ry

Kommenttipuheenvuoro
Sixten Korkman, ekonomisti, talousvaikuttaja


Seminaari B: Eläkemaksujen taso kansainvälisessä vertailussa (Nautica, 1. krs)

Seminaarin avaus
Niko Väänänen, erityisasiantuntija, Eläketurvakeskus

Suomen maksutason vertailu
Antti Mielonen, erityisasiantuntija, Eläketurvakeskus
Mika Vidlund, yhteyspäällikkö, Eläketurvakeskus

Maksutaso Ranskassa
Anne Lavigne, professori, Orléansin yliopisto 

Kommenttipuheenvuoro
Martti Hetemäki, taloustieteen työelämäprofessori, Helsingin yliopisto 

Seminaari on englanninkielinen.


Seminaari C: Onko eläkejärjestelmä riittävän läpinäkyvä? (Europaea, 1. krs)

Seminaarin avaus
Karoliina Kiuru, johtaja, Eläketurvakeskus

Läpinäkyvyys työeläkealalla
Suvi-Anne Siimes, toimitusjohtaja, TELA

Kommenttipuheenvuorot
Jari Hanska, toimittaja, Iltalehti
Tuomo Yli-Huttula, johtaja, Finanssiala
Reija Hyvärinen, viestintäjohtaja, Keva
Timo Toropainen, toimitusjohtaja, Eläkesäätiöyhdistys


Seminaari D: Miten YEL-lain uudistus etenee? (Fennia II, 2. krs)

Seminaarin avaus
Allan Paldanius, johtaja, Eläketurvakeskus

Ajankohtaista YEL:n kehittämisestä
Jaana Rissanen, johtaja, sosiaali- ja terveysministeriö

Työeläkeyhtiön näkemyksiä
Harri Kangaskoski, vakuutusjohtaja, Keskinäinen Työeläkeyhtiö Elo 

Yrittäjäjärjestöjen näkemyksiä
Janne Makkula, johtaja, Suomen Yrittäjät
Jenni Karjalainen, toiminnanjohtaja, Uusi työ ry

Tauko

15.50–16.25

Uudet sukupolvet työelämässä (Europaea, 1. krs)

Juontajana Anna Ståhle

Tuija Siltamäki, vapaa toimittaja
Jie Li, tutkija, Työterveyslaitos
Elina Kuula, hallituksen jäsen, SYL

16.25–17.00

Muuttuva tulevaisuus

Markku Wilenius, professori, Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus

17.00–19.00

Verkostoitumista ja tarjoilua

Työeläkepäivän alustajat

Anna Ståhle, juontaja, toimitusjohtaja, No Drama 

Anna Ståhle (ent. Sorainen) on viestinnän ja kriisijohtamisen asiantuntija ja sovittelija. Hänellä on 30 vuoden kokemus mediasta, viestinnästä ja johtamisesta. Yrityksessään Ståhle keskittyy strategiseen viestintään, konfliktien ratkaisuun sekä ihmisten ja työyhteisöjen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ståhle työskentelee organisaatioiden johdon kanssa erityisesti vaativissa kriisi- ja muutostilanteissa sekä henkilökohtaisten kriisien hetkillä. 


Mikko Kautto, toimitusjohtaja, Eläketurvakeskus

Mikko Kautto on Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja ja tietoperusteisen päätöksenteon ystävä. Hän on työurallaan toiminut asiantuntijatiedon tuottamiseen, välittämiseen ja tulkitsemiseen liittyvissä tehtävissä mm. ETK:ssa, Stakesissa ja valtioneuvoston kansliassa. Eläkejärjestelmä pidetään kunnossa paitsi laadukkaalla tietopohjalla myös hyvällä yhteistyöllä. 


Mikko Spolander, osastopäällikkö, ylijohtaja, valtiovarainministeriö

Mikko Spolander on johtanut VM:n kansantalousosastoa 2016 joulukuusta. Osasto laatii ministeriön talousennusteet, analyysit ja skenaariot ja osallistuu Suomen talous- ja finanssipolitiikan valmisteluun. Spolander on aiemmin työskennellyt yksikön päällikkönä VM:ssä ja asiantuntijatehtävissä Suomen Pankissa ja Euroopan keskuspankissa. 


Saana Siekkinen, johtaja, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö 

Saana Siekkinen on SAK:n johtaja ja koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän on tehnyt pitkän työuran ay-liikkeessä ja ollut mukana monissa työuriin, työllisyyteen ja sosiaaliturvaan liittyvien uudistusten valmisteluissa. ”Meidän on yhdessä pidettävä työeläkejärjestelmä kunnossa!”


Ilkka Oksala, johtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto

Ilkka Oksala on työelämä-vastuualuetta EK:ssa vetävä työoikeusjuristi. Hän haluaa muuttaa maailmaa ja jos se ei heti kerralla muutu, niin muutetaan se vaiheittain. 

Ismo Risku, osastopäällikkö, Eläketurvakeskus

Ismo Risku on työskennellyt runsaat 20 vuotta eläkelaskelmien ja eläkkeiden rahoituksen parissa. Tästä huolimatta katse on suunnattu vankasti tulevaisuuteen. Se mitä ajattelemme tulevaisuudesta, määrittää tämän päivän valintojamme. 


Kaarlo Reipas, ylimatemaatikko, Eläketurvakeskus

Kaarlo laatii työssään laskelmia työeläkejärjestelmän taloudellisesta kestävyydestä ja lainsäädännön vaikutuksista. Lisäksi hän vastaa Eläketurvakeskuksen pitkän aikavälin laskentamallin kehittämisestä.

Jari Sokka, johtaja, Työeläkevakuuttajat TELA ry

Jari Sokka on tehnyt pitkään töitä työeläkejärjestelmän kehittämisen, rahoittamisen ja sijoitustoiminnan parissa. Nykyisin hän vetää Telassa analyysitoimintoja ja toimii myös puolivirallisena työeläkejärjestelmän kriitikkona. Työeläkepäivän seminaarissa pyrkii Jari esittämään mahdollisuuksien mukaan rakentavaa kritiikkiä.


Sixten Korkman, talousvaikuttaja

VTT Sixten Korkman on ekonomisti ja tietokirjailija. Hän on esittänyt työeläkejärjestelmän sijoitustoiminnan tehostamista osana julkisen talouden vahvistamista. 

Niko Väänänen, erityisasiantuntija, Eläketurvakeskus 

Työeläkkeet ovat Väänäsen leipälaji ja kansainväliset eläkeasiat hänen erikoisuutensa.  Laitammeko me suomalaiset palkastamme vertailtuna paljon vain vähän sivuun, tätä kysymystä hän lupaa seminaarissa selvittää. 


Antti Mielonen, erityisasiantuntija, Eläketurvakeskus 

Mielonen on työskennellyt laajasti eri maiden eläkejärjestelmien ja niiden vertailujen parissa jo noin viisitoista vuotta. Vertailut ovat kattaneet laajan kirjon eläkemaailmaa aina työkyvyttömyyseläkkeiden järjestämistavoista eläkkeiden rahoitukseen liittyviin kysymyksiin. Viimevuosien tarkastelujen fokuksen voisi kuitenkin tiivistää kysymykseen: kuka maksaa maksut ja ketkä kantavat riskit.


Mika Vidlund, yhteyspäällikkö, Eläketurvakeskus

Mika Vidlund toimii kansainvälisiin eläkeasioihin perehtyneen tiimin vetäjänä. Hän osallistun työeläketurvan arviointi- ja kehittämistehtäviin tuottamalla kansainvälistä vertailutietoa. Tavoitteenaan hänellä on myös edistää maiden välistä vertailtavuutta. Eläkemaksutasovertailu on osa tätä toimintaa, joka samalla kuvaa pienoiskoossa eri maiden eläketurvan rakenteellisia eroja. 


Anne Lavigne, professori, Orléansin yliopisto, Ranska

Anne Lavigne toimii taloustieteen professorina Orléansin yliopistossa. Hän on erikoistunut raha- ja pankkitaloustieteeseen ja vuodesta 2000 lähtien eläkkeisiin. Anne asuu maaseudulla ja nauttii pyöräilystä, lukemisesta ja e-purjehtimisesta.


Martti Hetemäki, työelämäprofessori, Helsingin yliopisto

Martti Hetemäki on valtiotieteen tohtori ja taloustieteen työelämäprofessori. Hetemäki on tehnyt merkittävän uran valtiovarainministeriön palveluksessa. Hän on julkaissut runsaasti finanssipolitiikkaa, työn taloustiedettä, kansainvälistä taloutta ja rahaliittoa käsittelevää aineistoa. Hänen ainutlaatuinen kokemuksensa talouspolitiikasta on tukemassa tällä hetkellä Helsinki Graduate School of Economicsin tutkimustoimintaa. Kuva: Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Karoliina Kiuru, johtaja, Eläketurvakeskus

Karoliina Kiuru toimii lakilinjan johtajana ETK:ssa. Hän on työskennellyt aiemmin Kevassa muun muassa lakiasiainjohtajana. Kiurun kiinnostuksen kohteita ovat eläketurva, lainsäädäntö, työelämä ja vuorovaikutus. Ajoissa tehtävät lainmuutokset turvaavat sitä, että Suomessa on toimiva ja kattava työeläkejärjestelmä. Ajankohtaisista lainsäädännön hankkeista kiinnostuksen kohteena on mm. julkisuuslain uudistamisen työ. Työeläkepäivältä hän odottaa mielenkiintoisia keskusteluja ja ajatuksia herättäviä esityksiä.


Jari Hanska, toimittaja, Iltalehti

Jari Hanska on Iltalehden politiikan ja talouden toimittaja, joka seuraa tiiviisti työeläkejärjestelmää. Hanska on kirjoittanut eläkejärjestelmästä Eläketurma-tietokirjan yhdessä toimittaja Teemu Muhosen kanssa vuonna 2016. Vapaa-aika kuluu kestävyysjuoksun ja triathlonin merkeissä.


Reija Hyvärinen, viestintäjohtaja, Keva

Viestintäjohtaja Reija Hyvärisen vastuulla Kevassa on viestintä, sidosryhmäyhteistyö ja vastuullisuus. Reijan kiinnostuksen kohteita ovat työeläkkeiden lisäksi yhteiskunnalliset asiat, media ja politiikka, sosiaaliturva, ihmisten välinen vuorovaikutus sekä johtaminen. Uutisten suurkuluttaja. Toipuva journalisti.


Tuomo Yli-Huttula, johtaja, Finanssiala

Tuomo Yli-Huttula on työskennellyt vuodesta 2012 Finanssiala ry:ssä. Hän vastaa FA:n vaikuttamisesta, ohjaa edunvalvontaa ja huolehtii yhteiskunta- ja mediasuhteista. Yli-Huttula on työskennellyt aiemmin mm. journalistina. Hän oli mukana oikeusministeriön asiantuntijaryhmässä, joka valmisteli lobbaukseen avoimuusrekisterin. Avoimuus ja asioiden kansantajuistaminen ovat hänen intohimonsa.


Timo Toropainen, Toimitusjohtaja, Eläkesäätiöyhdistys  

Timo Toropainen on pähkäillyt työssään eri kanteilta paljonkin eläkejärjestelmän avoimuutta: ensin 25 vuotta politiikan ja talouden toimittajana, nyt Eläkesäätiöyhdistyksen toimitusjohtajana. 

Allan Paldanius, johtaja, Eläketurvakeskus

Allan Paldanius toimii suunnittelulinjan johtajana Eläketurvakeskuksessa. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus työeläketurvan toimeenpanosta ja suunnittelusta Kevassa ja Ilmarisessa. Kotimaisen eläketurvan ohella kansainväliset eläketurvan kehityssuunnat ovat lähellä hänen sydäntään. Motto: parhaassa eläkejärjestelmässä edut ja rahoitus ovat tasapainossa.


Jaana Rissanen, johtaja, sosiaali- ja terveysministeriö

Jaana Rissanen on johtanut työeläkeasioita STM:ssa reilun vuoden. Sitä ennen Jaanalla oli juristina pitkä työura eläketurvan asiantuntijatalossa ETK:ssa. Yrittäjien eläketurvan kehittämisen ei pitäisi jäädä yhteen hallituksen esitykseen.


Harri Kangaskoski, vakuutusjohtaja, Keskinäinen Työeläkeyhtiö Elo

Harri Kangaskoski toimii vakuutuspalvelun johtajana Elossa. Kangaskoski vastaa yrittäjien ja työnantajien palveluista sekä niiden kehittämisestä digitalisaation ja analytiikan avulla. Kangaskoski on pitkän linjan vakuutusalan ammattilainen, jonka erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat työeläkejärjestelmä, yrittäjät ja jatkuva muutos.


Janne Makkula, johtaja, Suomen Yrittäjät

Janne Makkula on Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja. Varatuomari Makkula vastaa työelämä- ja sosiaaliturva-asioista, yritysjuridiikasta ja oikeudellisesta neuvonnasta. Makkula on oikeudenmukaisuuden ja yrittäjyyden vankkumaton puolustaja.


Jenni Karjalainen, toiminnanjohtaja, Uusi työ ry

Jenni Karjalainen on toiminnanjohtaja kevytyrittäjyyspalveluiden toimialajärjestö Uusi työ ry:ssä, joka edistää kevytyrittäjien yhteiskunnallista asemaa. Karjalainen on työelämän ammattilainen, joka on aiemmin työskennellyt mm. työmarkkinajärjestöissä ja kolmen työministerin erityisavustajana.

Tuija Siltamäki, vapaa toimittaja

Tuija Siltamäki on suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta kiinnostunut toimittaja, joka on käsitellyt aihepiiriä esimerkiksi tietokirjassa Saamattomat (Teos, 2020) ja pamfletissa Nuoriso, pilalla (2020) sekä ETK:n Eläkekomitea-podcastissa.


Jie Li, väitöskirjatutkija, Työterveyslaitos

Jie Li tekee väitöskirjaa suomalaisten nuorten aikuisten työhyvinvoinnista ja mielenterveydestä. Tutkimuksella pyritään kehittämään nuorille aikuisille kestäviä urapolkuja, tunnistamaan riskiryhmiä pahoinvoinnin osalta sekä edistämään positiivista mielenterveyttä.


Elina Kuula, hallituksen jäsen, Suomen ylioppilaskuntien liitto

Hallituksen jäsen Suomen ylioppilaskuntien liitossa, vastuulla erityisesti koulutuspolitiikka ja työelämä. Lappilainen oikeustieteen opiskelija ja aktiivinen opiskelijajärjestövaikuttaja. ”Haluan olla edistämässä yhteiskuntaa, jossa nuoret voivat kouluttautua taustastaan riippumatta, uskaltavat tehdä omannäköisensä työuran ja voivat työelämässä entistä paremmin.”


Markku Wilenius, professori, Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Markku Wileniuksella on yli 25 vuoden kokemus tulevaisuuden tutkimuksesta. Wilenius on tutkija, kirjoittaja ja puhuja, joka on työskennellyt paitsi tutkimuksen myös mm. yritysten muutosprosessien parissa. Wilenius on tutkinut mm. teknologian, talouden, ilmaston ja alueellisen kehityksen tulevaisuuteen sekä kestävään kehitykseen liittyviä teemoja.