Työeläkepäivässä kysymme, kuinka Suomen työeläkejärjestelmä voi tänään, ja miten hyvää vointia voisi rakentaa tulevaisuudessa. Vastauksia tarjoaa professori Torben M. Andersen, joka on laatinut arvion Suomen työeläkejärjestelmästä. Andersenin näkemyksiä kommentoi alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. Päivä päättyy työeläkeyhtiöiden ylimmän johdon pohdintaan kilpailun ja hajautetun työeläkejärjestelmän hyödyistä vakuutuksenottajille ja vakuutetuille. Tapahtuman juontaa toimittaja Annika Damström.

Työeläkepäivä on torstaina 25.11. klo 12-17

Päivän päätteeksi klo 17-19 on Messukeskuksen tiloissa varattu aikaa toistemme tapaamiselle, tutustumiselle ja kuulumisten vaihtamiselle tarjoilun ohella.

Voit osallistua Työeläkepäivään paikan päällä Messukeskuksessa tai seurata tilaisuutta striimattuna verkossa. Englanninkieliset esitykset simultaanitulkataan. Työeläkepäivää ei taltioida, joten varaa paikkasi ja ilmoittaudu mukaan!

Osallistumismaksu ja ilmoittautuminen

Työeläkepäivän osallistumismaksu on 220 euroa.
Ilmoittautuminen on päättynyt, kysy halutessasi vapaita paikkoja sähköpostilla: koulutus(at)etk.fi.

Koronaturvallisuus

Järjestämme tapahtuman Messukeskuksessa koronaturvallisesti. Jos ilmoittaudut tapahtumaan paikan päälle, pyydämme sinua saapuessasi esittämään koronapassin ja suosittelemme maskin käyttöä. Maskeja on saatavilla tapahtumapaikalla.

Koronapassi tarkoittaa Omakannasta löytyvää EU Digital COVID Certificate -dokumenttia. Koronapassi edellyttää täydet rokotukset (tyypillisesti kaksi rokotetta), sairastetun koronan tai alle 72 tuntia vanhan negatiivisen koronatestituloksen. Saat lisätietoa koronapassin esittämisestä vahvistusviestissä, jonka saat ilmoittautumisesi jälkeen.

Ohjelma

12.00

Työeläkepäivän avaus, sali 101

Annika Damström, juontaja

Kuinka voit, työeläkejärjestelmä?
Mikko Kautto, toimitusjohtaja, Eläketurvakeskus

Pension Adequacy and Sustainability
Torben M. Andersen, ekonomisti, professori, Aarhus University

Kommenttipuheenvuoro
Elina Pylkkänen, alivaltiosihteeri, työ- ja elinkeinoministeriö

Avausosuuden kielet ovat suomi ja englanti. Puheenvuorot simultaanitulkataan.

Tauko

Kolme vaihtoehtoista seminaaria

Seminaari A: Oman talouden ja työeläketurvan lukutaito, sali 103

Seminaarin avaus
Allan Paldanius, johtaja, Eläketurvakeskus

Katsaus suomalaisten talousosaamiseen
Anu Raijas, vanhempi neuvonantaja, Suomen Pankki

Työeläketurvan tunteminen osana henkilökohtaisen talouden hallintaa
Sanna Tenhunen, ekonomisti, Eläketurvakeskus


Seminaari B: Työ muuttuu, pysyykö eläketurva mukana?, sali 101

Seminaarin avaus
Karoliina Kiuru, johtaja, Eläketurvakeskus

Miten työ muuttuu?
Anne Kovalainen, professori, Turun yliopisto

Miten työeläketurva pysyy mukana muutoksessa?
Niko Väänänen, erityisasiantuntija, Eläketurvakeskus


Seminaari C: Työnantajavastuu työkyvyttömyysriskin hallinnassa, sali 102

Seminaarin kielet ovat suomi ja englanti. Puheenvuorot simultaanitulkataan.

Seminaarin avaus
Ismo Risku, suunnitteluosaston päällikkö, Eläketurvakeskus

Hollannin ja Suomen mallien vertailua
Jyri Liukko, erikoistutkija, Eläketurvakeskus
Meeri Kesälä, matemaatikko, Eläketurvakeskus

Intended and Unintended Effects of Disability Insurance Experience Rating. The Case of the Netherlands
Pierre Koning, professori, Vrije Universiteit of Amsterdam

Kommenttipuheenvuoro
Roope Uusitalo, professori, Helsingin yliopisto

Tauko

Eläkestudio: Kuka hyötyy hajautetusta työeläkejärjestelmästä?, sali 101

Juontajana Annika Damström
Keskustelijoina Veritaksen tuleva toimitusjohtaja Carl Haglund, Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander, Elon toimitusjohtaja Carl Pettersson ja Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen

Tunteet työssä, sali 101

Ira Leppänen, tunnetaitovalmentaja ja osakas, Emergy

17.00

Työeläkepäivän päätös

Työeläkepäivän alustajat

Annika Damström, toimittaja ja juontaja

Annika Damström on pitkän linjan uutis- ja ajankohtaistoimittaja, joka rakastaa uutisten sykettä eikä pelkää tarttua ristiriitaisiinkaan aiheisiin. Annika tunnetaan huumorista, jota hän käyttää myös työelämässä hyväkseen. Työeläkepäivältä Annika odottaa innostunutta ja värikästä keskustelua päivän teemoista.


Mikko Kautto, toimitusjohtaja, Eläketurvakeskus

Mikko Kautto on valtiotieteiden tohtori ja työskennellyt Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajana vuodesta 2019. Aiemmin hän on työskennellyt johto- ja tutkimustehtävissä ETK:ssa, Stakesissa ja valtioneuvoston kansliassa. Juuri 60 vuotta täyttänyt ETK luotiin työeläkevakuuttamista hoitavien laitosten yhteistyön mahdollistajaksi ja keskusrekisteriksi. Tuore strategia valmistui Kauton luotsaamana ja sen mukaisesti Eläketurvakeskus tekee työtä toimivan työeläketurvan puolesta. Vakuutettujen luottamuksen ansaitseminen edellyttää, että eläkejärjestelmä pidetään hyvässä kunnossa.


Torben M. Andersen, ekonomisti, professori, Aarhus University

Torben M. Andersen on Aarhusin yliopiston kansantaloustieteen ja liiketaloustieteen osaston professori. Hänen ensisijaiset tutkimusalansa ovat pohjoismaisen hyvinvointimallin talous, julkinen talous, työ-markkinatalous sekä eläketalous. Hän on julkaissut laajasti näiden alojen tutkimusta sekä kansainvälisesti tunnustetuissa aikakausjulkaisuissa että kirjoissa. Hänen viimeisin julkaisunsa on Suomen eläkejärjestelmän arvio.


Elina Pylkkänen, alivaltiosihteeri, työ- ja elinkeinoministeriö

Elina Pylkkänen on työllisyydestä ja työllisyyspolitiikasta vastaava alivaltiosihteeri työ- ja elinkeinoministeriössä. Elina on työn taloustieteestä väitellyt ja ekonomistina uraa tehnyt sekä tutkijana että virkamiehenä, kotimaassa ja ulkomailla. Hän on huolissaan verotus- ja sosiaaliturvajärjestelmien vaikeaselkoisuudesta, jolloin niiden kannustavat vaikutukset jäävät puolitiehen.

Allan Paldanius, johtaja, Eläketurvakeskus

Allan Paldanius on hoitanut Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta, tilastoista ja suunnittelusta vastaavan johtajan tehtävää Työeläkepäivän saapuessa jo 24 päivää. Paldanius siirtyi Eläketurvakeskukseen Kevan rahoitusjohtajan tehtävästä ja työeläkelaitoksissa työvuosia on kertynyt 30. Kotimaisen eläketurvan ohella kansainväliset eläketurvan kehityssuunnat kiinnostavat. Vakiokysymys muutoksissa: kuka kantaa riskin?


Anu Raijas, vanhempi neuvonantaja, Suomen Pankki

Anu Raijas on tutkinut kotitalouksien kulutuksen rakennetta ja kehitystä, lapsiperheiden ja pariskuntien taloudellista päätöksentekoa, perusturvan riittävyyttä, talousosaamista sekä ylivelkaantumista. Anun tutkimusten yhteisenä nimittäjänä on ollut kotitalouksien taloudellinen hyvinvointi arjessa.


Sanna Tenhunen, ekonomisti, Eläketurvakeskus

Sanna Tenhunen on kauppatieteiden tohtori ja työskentelee ekonomistina Eläketurvakeskuksen tutkimusosastolla. Tutkimustyössä kiinnostuksen kohteena on muun muassa eläke- ja talousasioiden osaaminen sekä niiden heijastuminen arkielämän päätöksiin ja laajemmin koko eläkejärjestelmään.

Karoliina Kiuru, johtaja, Eläketurvakeskus

Karoliina Kiuru toimii lakilinjan johtajana ETK:ssa. Kiuru on työskennellyt aiemmin Kevassa muun muassa lakiasiainjohtajana ja lakiasiainpäällikkönä. Karoliinan kiinnostuksen kohteita ovat eläketurva, lainsäädäntö, työelämä ja vuorovaikutus. Hän odottaa Työeläkepäivältä iloisia kohtaamisia ja hyviä keskusteluja.


Anne Kovalainen, professori, Turun yliopisto

Anne Kovalainen toimii yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen professorina Turun yliopistossa. Anne tutkii alustataloutta, yrittäjyyttä ja työtä talouden eri osa-alueilla. Anne Kovalainen on toiminut vierailevana tutkijana muun muassa Harvardin ja Stanfordin yliopistoissa.


Niko Väänänen, erityisasiantuntija, Eläketurvakeskus

Kansainvälisiin asioihin erikoistuneen Niko Väänäsen tavoitteena on viedä suomalaista eläkeosaamista maailmalle ja tuoda eurooppalaista eläkekeskustelua Suomeen. Euroopassa yhteinen ilmiö on työn ja työnvälityksen digitalisaatio. Miten eläkejärjestelmät siihen sopeutuvat?

Ismo Risku, suunnitteluosaston päällikkö, Eläketurvakeskus

Ismo Risku on työskennellyt noin 20 vuotta eläkelaskelmien ja eläkkeiden rahoituksen parissa. Hän on päässyt hieman vieraantumaan kädet savessa tekemisestä, mutta kuvittelee vielä ymmärtävänsä jotain arvioinnin maailmasta. Katse on suunnattu vankasti tulevaisuuteen.


Jyri Liukko, erikoistutkija, Eläketurvakeskus

Jyri Liukko on valtiotieteiden tohtori ja erikoistutkija Eläketurvakeskuksessa. Aiemmin hän on toiminut tutkimustehtävissä Helsingin yliopistossa. Tutkimustyössä Liukon kiinnostuksen kohteita ovat muun muassa kuntoutus ja työkyvyn edistäminen sekä sosiaalivakuutuksen muutos.


Meeri Kesälä, matemaatikko, Eläketurvakeskus

Meeri Kesälä on filosofian tohtori ja työskennellyt matemaatikkona Eläketurvakeskuksen suunnitteluosastolla vuodesta 2013. Hänen erityisalaansa ovat työeläkkeiden rahoituksen, laskuperusteiden ja kustannustenjaon detaljit. Hän toimii myös kouluttajana ja on kiinnostunut asiantuntijatiedon selkokielistämisestä sekä viestinnästä.


Pierre Koning, professori, Vrije Universiteit, Amsterdam

Pierre Koning on Vrije Universiteit Amsterdamin sosiaalivakuutus- ja työmarkkinatalouden professori. Vuoden 2015 joulukuuhun asti hän työskenteli Alankomaiden sosiaali- ja työministeriön tieteellisenä johtajana. Hänen väitöskirjansa (Vrije Univeristeit Amsterdam) käsitteli työmarkkinoiden työnhakumalleja. Useimmat hänen kansainvälisistä julkaisuistaan käsittelevät työllistymispalveluja ja työkyvyttömyysvakuutusta. Hän työskentelee myös IZA:ssa ja Tinbergen Institutessa,


Roope Uusitalo, professori, Helsingin yliopisto

Roope Uusitalo työskentelee professorina Helsingin yliopistossa. Uusitalon eläkkeisiin liittyvät aikaisemmat tutkimukset ovat käsitelleet pääosin eläkejärjestelmän kannustinvaikutuksia ja eläkeuudistusten vaikutuksia.

Carl Haglund, tuleva toimitusjohtaja, Veritas

Carl Haglund on Veritaksen tuleva toimitusjohtaja. Haglund on aikaisemmin työskennellyt muun muassa johtajana Accenturessa, puolustusministerinä, kansanedustajana ja Euroopan parlamentin jäsenenä.


Jaakko Kiander, toimitusjohtaja, Keva

Jaakko Kiander on valtiotieteiden tohtori ja Kevan toimitusjohtaja 1.11.2021 alkaen. Kiander on aiemmin toiminut muun muassa Eläketurvakeskuksen johtajana, Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtajana ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajana. Kiander on tunnettu ekonomisti ja julkisen talouden ja työmarkkinoiden analyyttinen kommentaattori.


Carl Pettersson, toimitusjohtaja, Elo

Carl Pettersson on entinen pankkilainen, joka siirtyi eläkealalle neljä vuotta sitten. Kiinnostus johtajuuteen syntyi aikaisessa vaiheessa, kun Pettersson toimi viiden vuoden ajan ammattimuusikkona ja orkesterinjohtajana. Orkesterissa kaikki ovat oman alansa asiantuntijoita, mutta vain ehdoton vuorovaikutus luo yhteisen sävelen.


Jouko Pölönen, toimitusjohtaja, Ilmarinen

Jouko Pölönen aloitti Ilmarisen toimitusjohtajana 1.8.2018. Ilmarinen on Suomen suurin yksityisten alojen työeläkevakuuttaja, joka vastaa yli 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta sekä 55 miljardin euron sijoitusvarallisuudesta. Ennen Ilmariseen siirtymistään Pölönen toimi 17 vuotta OP Ryhmän johtotehtävissä, viimeksi pankkiliiketoiminnan johtajana, OP Yrityspankki Oyj:n toimitusjohtajana ja Helsingin Seudun Osuuspankin toimitusjohtajana. Aiemmin hän työskenteli Pohjola Vakuutuksen toimitusjohtajana, Pohjola Pankin johtotehtävissä ja tilintarkastajana PWC:llä. Pölönen on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri, eMBA.


Ira Leppänen, KTM, Certified Business Coach, Emergy

Ira Leppänen on Emergyn tunnetaitovalmentaja ja osakas. Ira on kokenut toimintakulttuurin ja johtamistaitojen kehittäjä, inspiroiva puhuja ja pidetty valmentaja. Hän on työskennellyt aiemmin johtajana, esimiehenä ja johdon konsulttina Big4-yrityksissä.