Ulkomaan eläke Suomeen
Jos olet työskennellyt ulkomailla jossain vaiheessa elämääsi, sinulle on todennäköisesti kertynyt eläkettä myös toiseen maahan. Pääsääntöisesti eläkeoikeuden saaminen edellyttää noin 12 kuukauden työskentelyä toisessa maassa. Eri mailla voi olla erilaisia vaatimuksia sen suhteen, miten paljon eläkkeenhakijalla pitää olla työvuosia yhteensä. Työvuosivaatimuksessa otetaan yleensä huomioon myös Suomessa tai muissa EU- ja ETA-maissa tehty työ.
Jotta voit saada ulkomaille kertyneen eläkkeen maksuun, sinun tulee hakea sitä. Ulkomaille kertyneitä eläkemaksuja ei voi siirtää Suomeen, vaan ulkomaan eläkeviranomainen maksaa eläkkeen sinulle siinä vaiheessa, kun haet eläkettä. Vanhuuseläkeikä ja hakemuksen kulku vaihtelevat maittain.
Eläketurvakeskuksen tehtävänä on toimittaa Suomessa asuvan henkilön eläkehakemus ja muut eläkkeen ratkaisemiseksi tarvittavat tiedot niihin EU- ja ETA- ja sosiaaliturvasopimusmaihin sekä Isoon-Britanniaan ja Sveitsiin, joissa hakija on ollut vakuutettuna ja joista eläkettä haetaan. Eläketurvakeskus vastaa eläkehakemuksen välittämisestä ulkomaille ja osallistuu hakemusta koskevaan tietojen vaihtoon eri maiden eläkelaitosten ja Suomen viranomaisten välillä.
Eläketurvakeskus saa ulkomaan eläkettä koskevan hakemuksen työeläkelaitoksesta tai Kelasta. Voit toimittaa ulkomaan eläkettä koskevan hakemuksesi myös suoraan Eläketurvakeskukseen, jos tarkoituksena on hakea eläkettä vain ulkomailta.
Ulkomailla työskentelevän sosiaaliturvaa ja vakuuttamista sekä etuuksien maksamista maasta toiseen säätelevät Suomen ja työskentelymaan lainsäädäntö sekä EU:n sosiaaliturva-asetukset ja Suomen solmimat sosiaaliturvasopimukset.
Aiheesta muualla:
1. Ennen kuin haet eläkettä ulkomailta
Selvitä ennen ulkomaan eläkkeen hakemista, miten mahdollinen ulkomailta maksettava eläke vaikuttaa tilanteeseesi Suomessa. Ulkomaan eläkkeellä ei pääsääntöisesti ole vaikutusta Suomesta maksettavaan työeläkkeeseen, mutta se voi vaikuttaa Kelan maksamiin eläkkeisiin (kansaneläke ja takuueläke) sekä Suomesta maksettaviin etuuksiin.
Ulkomailta maksettava eläke vähentää Suomesta maksettavien etuuksien, kuten työttömyys- tai sairauspäivärahan, määrää tai voi estää etuuden maksamisen kokonaan. Ennen ulkomaan eläkkeen hakemista tarkista etuutta maksavalta taholta mahdollisen ulkomaan eläkkeen vaikutus etuuden määrään.
Aiheesta muualla:
Jos toimit yrittäjänä tai maatalousyrittäjänä, vakuuttamisvelvollisuutesi päättyy lakisääteisen vanhuuseläkkeen, myös ulkomaisen työeläkkeen, alkamiseen. Tämän jälkeen voit ottaa vapaaehtoisen yrittäjän tai maatalousyrittäjän eläkevakuutuksen. Huomioi, että vapaaehtoista yrittäjän tai maatalousyrittäjän eläkevakuutusta ei voi ottaa takautuvasti. Lisätietoja saat työeläkelaitoksestasi.
Aiheesta muualla:
Jos saat Suomesta osittaista vanhuuseläkettä, voit hakea vanhuuseläkettä ulkomailta, eikä se vaikuta osittaisen vanhuuseläkkeen määrään. Huomioi kuitenkin, että jos saat osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla nyt tai myöhemmin jotain etuutta, esimerkiksi työttömyys- tai sairauspäivärahaa, ulkomailta maksettava eläke vähentää etuuden määrää tai voi estää sen maksamisen kokonaan.
Aiheesta muualla:
Jos haluat ennakkoarvion ulkomaisen eläkkeesi määrästä, sinun tulee pyytää sitä suoraan kyseisen maan eläkeviranomaiselta. Helpoin ja usein ainoa tapa on pyytää arviota vapaamuotoisella kirjeellä.
Pyyntöön tarvittavat tiedot vaihtelevat maittain, mutta kirjeessä tulisi mainita ainakin:
- omat henkilö- ja yhteystiedot
- kyseisen maan henkilötunnus tai vakuutusnumero, jos sellaiset ovat tiedossasi
- mahdollisimman tarkat tiedot asumisestasi ja työskentelystäsi kyseisessä maassa.
Aiheesta muualla:
Aiheesta muualla:
2. Hae eläkettä ulkomailta
Ohjeet ulkomaan eläkkeen hakemiseen vaihtelevat sen mukaan, mistä maasta eläkettä haet.
Voit jättää ulkomaan vanhuuseläkehakemuksen noin 6 kuukautta ennen eläkkeen toivottua alkamisajankohtaa. Hakemus tulee jättää viimeistään sen kuukauden aikana, jona haluaisit eläkkeesi alkavan.
Hae eläkettä omasta työeläkelaitoksestasi samalla hakemuslomakkeella kuin Suomen eläkettä. Voit jättää eläkehakemuksen sähköisesti useimpien työeläkelaitosten verkkosivuilla. Ilmoita hakemuksessa mistä maasta ja mistä ajankohdasta haluat hakea eläkettä.
Aiheesta muualla:
Hae eläkettä omasta työeläkelaitoksestasi samalla hakemuksella kuin Suomenkin eläkettä. Voit jättää eläkehakemuksen sähköisesti useimpien työeläkelaitosten verkkosivuilla. Suomen hakemuslomakkeen lisäksi saat täytettäväksi vielä maakohtaisen hakemuslomakkeen. Toimita maakohtainen hakemuslomake Eläketurvakeskukseen.
Suomi on solminut kahdenvälisen sosiaaliturvasopimuksen yllä mainittujen maiden kanssa. Jokainen sosiaaliturvasopimus on erilainen. Sopimuksissa on maakohtaisia eroja muun muassa sen suhteen, mitä eläkelajeja (vanhuus-, työkyvyttömyys- ja perhe-eläke) voi hakea kyseisen maan kanssa solmitun sopimuksen perusteella ja mitä tietoja hakemuksen liitteeksi tarvitaan.
Aiheesta muualla:
Hae eläkettä suoraan Kiinan eläkeviranomaiselta. Suomi ja Kiina ovat solmineet keskenään sosiaaliturvasopimuksen ja sen perusteella eläke voidaan maksaa maasta toiseen. Sopimuksessa ei ole kuitenkaan sovittu eläkeviranomaisten yhteistyöstä eläkkeen hakemisessa.
Aiheesta muualla:
Hae eläkettä itse suoraan toisesta maasta. Yhteystietoja eri maiden eläkeviranomaisille löydät kansainvälisen sosiaaliturvalaitosten yhdistyksen ISSA:n verkkosivuilta.
Aiheesta muualla:
EU-maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.
ETA-maat: Islanti, Liechtenstein ja Norja.
Lisäksi: Iso-Britannia ja Sveitsi.
Sosiaaliturvasopimusmaat: Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kanada, Kiina, Quebec ja Yhdysvallat.
Muut maat (ns. sopimuksettomat maat): Muut kuin edellä mainitut maat, esimerkiksi Thaimaa, Brasilia tai Etelä-Afrikka.
3. Odota eläkepäätöstä rauhassa
Saat tiedon kirjeitse, kun Eläketurvakeskus on lähettänyt eläkehakemuksesi Suomesta ulkomaille käsiteltäväksi. Eläketurvakeskus välittää eläkehakemukset edelleen ulkomaan eläkeviranomaisille. Näin toimitaan, vaikka olisit jättänyt eläkehakemuksesi omaan työeläkeyhtiöösi tai Kelaan.
Odota ulkomaan eläkepäätöstä rauhassa. Käsittelyaika on huomattavasti pidempi kuin Suomen eläkettä haettaessa.
Jos olet samaan aikaan hakenut työeläkettä Suomesta, saat eläkepäätöksen Suomen työeläkkeestä omasta työeläkelaitoksestasi. Ulkomaan eläkkeen hakeminen ei yleensä viivästytä Suomen työeläkehakemuksen käsittelyä. Kansaneläkepäätös annetaan yleensä vasta sen jälkeen, kun tiedot ulkomaan eläkkeestä on saatu. Lisätietoja saat Kelasta.
Eläketurvakeskuksen lähettämästä tiedotekirjeestä saat ulkomaisen eläkeviranomaisen yhteystiedot. Voit olla halutessasi yhteydessä suoraan ulkomaiseen eläkeviranomaiseen puhelimitse, sähköpostitse tai kirjeitse ja tiedustella eläkehakemuksesi käsittelystä tarkemmin.
Joillain ulkomaisilla eläkelaitoksilla on verkkopalvelu, josta eläkkeenhakija voi seurata oman eläkehakemusasiansa käsittelyä. Verkkopalvelut ovat pääasiallisesti suunniteltu jokaisen maan kansalliseen käyttöön, mutta myös ulkomailla asuvien voi olla mahdollista tilata palveluun tunnukset ja salasana tai koodi. Lisätietoja voit kysyä ulkomaiselta eläkeviranomaiselta.
Voit seurata oman asiasi käsittelytilannetta myös Eläketurvakeskuksen sähköisessä asiointipalvelussa. Asiointipalveluun pääset Etk.fi ja Työeläke.fi -sivuilta.
Monissa maissa lakisääteistä eläketurvaa täydentävät ammatilliset lisä- ja sopimuseläkkeet. Eläketurvakeskus ei välitä ulkomaille sopimuseläkkeitä koskevia hakemuksia, koska ne eivät kuulu EU:n sosiaaliturva-asetusten piiriin. Mahdollinen oikeus lisä- tai sopimuseläkkeeseen ja se, miten eläkettä haetaan, sinun tulee selvittää itse suoraan sopimuseläkelaitoksesta. Esimerkiksi Ruotsin yksi suurimmista sopimuseläkelaitoksista on AMF Pension.
Joissakin maissa, esimerkiksi Ranskassa ja Sveitsissä, on myös sellaisia pakollisia, lakisääteisiä lisäeläkkeitä, jotka kuuluvat EU:n sosiaaliturva-asetusten piiriin. Tällöin lakisääteisen lisäeläkkeen hakeminen hoituu maan peruseläkkeen hakemisen yhteydessä, eikä sitä tarvitse erikseen itse hakea.
Lue lisää Etk.fi:ssä:
Aiheesta muualla:
Eläkehakemusten käsittely kestää ulkomailla yleensä pidempään kuin Suomessa. Käsittelyaikaan vaikuttaa muun muassa se, mitä eläkettä haet, mistä maasta ja mitä tietoja kyseisen maan eläkelaitos tarvitsee hakemuksesi käsittelyä varten.
Esimerkiksi vanhuuseläkehakemusten keskimääräinen käsittelyaika on Virossa noin 4 kuukautta, Ruotsissa noin 4 kuukautta, Norjassa noin 4 kuukautta ja Saksassa noin 6 kuukautta.
Tarkempia tietoja hakemuksesi käsittelyn etenemisestä voit tiedustella suoraan ulkomaiselta eläkelaitokselta.
Jos hakemustasi ei ole vielä lähetetty ulkomaille käsiteltäväksi, etkä ole vielä saanut Eläketurvakeskukselta tiedotekirjettä hakemuksesi ulkomaille toimittamisesta, voit peruuttaa hakemuksesi soittamalla Eläketurvakeskuksen asiakaspalveluun.
Jos hakemuksesi on jo käsittelyssä ulkomailla, voit perua sen vapaamuotoisella kirjallisella ilmoituksella. Voit tehdä perumisen suomeksi tai millä tahansa muulla EU:n virallisella kielellä.
Ilmoita perusmisilmoituksella lisäksi
- nimesi
- syntymäaikasi ja
- ulkomaan vakuutusnumero, jos se on tiedossasi.
Allekirjoita perumisilmoitus ja lähetä se hakemusta käsittelevään ulkomaan eläkelaitokseen. Ilmoita myös Eläketurvakeskukseen, että olet perunut hakemuksesi.
Huomioi, että jos olet hakenut Kelasta takuueläkettä, Kela edellyttää, että haet myös ulkomailta kaikki ne eläkkeet, joihin sinulla voi olla oikeus.
Jos ulkomaan eläkeviranomainen on ehtinyt jo antaa päätöksensä, eläkkeen peruminen on yleensä hankalampaa tai jopa mahdotonta. Lisätietoja asiasta saat ensisijaisesti päätöksen antaneelta ulkomaan eläkeviranomaiselta.
4. Vastaa mahdollisiin lisätietopyyntöihin
Ulkomaan eläkeviranomainen voi pyytää sinulta lisätietoja selvittäessään eläkeoikeuttasi. Kyselyihin vastaaminen on erittäin tärkeää, koska vastaamatta jättäminen saattaa johtaa eläkehakemuksesi käsittelyn viivästymiseen tai jopa hakemuksen hylkäämiseen.
Kyselyt ovat yleensä maan virallisella kielellä, mutta sinulla on oikeus vastata niihin suomeksi tai millä tahansa muulla EU:n virallisella kielellä.
Ei, Eläketurvakeskus ei voi vastata saamiisi kyselyihin puolestasi, eikä se tee käännöksiä saamistasi asiakirjoista. Sinun tulee vastata kaikkiin saamiisi kyselyihin itse ja tarvittaessa hankkia käännösapua omalla kustannuksellasi. Eläketurvakeskus voi kuitenkin auttaa sinua vastaamaan kyselyyn mahdollisuuksiensa mukaan.
Vastaukset kyselyihin kannattaa aina palauttaa suoraan ulkomaan eläkeviranomaiselle ja noudattaa tarkasti kyselyissä ilmoitettua määräaikaa. Tarvittaessa voit toimittaa kyselyt myös Eläketurvakeskukseen, työeläkelaitokseesi tai Kelaan välitettäväksi edelleen ulkomaille. Muista kuitenkin, että välikäsien kautta lähettämäsi vastaus menee ensin Suomen vastaanottajan työjonoon. Varmistat vastauksesi nopeimman toimituksen lähettämällä sen itse suoraan ulkomaille.
5. Saat päätöksen ulkomaan eläkkeestä kirjeitse
Ulkomaan eläkeviranomainen lähettää kirjallisen päätöksen hakijalle. Päätös annetaan pääsääntöisesti maan omalla kielellä ja siitä käy ilmi, onko eläke:
- myönnetty: mistä alkaen ja eläkkeen määrä
- hylätty: hylkäyksen syy.
Ulkomaan eläkeviranomainen lähettää tiedon päätöksen sisällöstä myös Eläketurvakeskukseen, työeläkelaitokseesi ja Kelaan.
Kun ulkomaan eläkeviranomainen on vahvistanut työskentelyaikasi (eli vakuutusaikasi) kyseisessä maassa, Suomen työeläkelaitos tarkistaa, onko ulkomaan vahvistamilla vakuutusajoilla vaikutusta Suomen eläkkeeseen. Myös Kela tarvitsee ulkomaan eläkepäätöksen tietoja ja vahvistetut tiedot ulkomailla vakuutettuna olostasi voidakseen antaa lopullisen päätöksen kansaneläkkeestä.
Jos olet tyytymätön ulkomaan eläkeviranomaisen antamaan päätökseen, voit hakea siihen muutosta heti päätöksen saatuasi päätöksessä olevien muutoksenhakuohjeiden mukaisesti.
Toimita kirjallinen valituksesi annetussa määräajassa ensisijaisesti suoraan päätöksen antaneelle eläkeviranomaiselle tai muutoksenhakuohjeessa mainittuun muuhun osoitteeseen.
Tarvittaessa voit lähettää valituksen myös Eläketurvakeskukseen, työeläkelaitokseesi tai Kelaan, josta se välitetään edelleen oikealle taholle. Muista kuitenkin, että välikäsien kautta lähetetty valitus ei välttämättä ehdi ulkomaille usein tiukan muutoksenhakuajan puitteissa.
Valituskirjeellä tulisi mainita ainakin:
- mihin päätökseen haet muutosta
- mitä muutoksia vaadit
- perustelut muutokselle.
Valituksen liitteeksi kannattaa toimittaa perustelujasi tukevia asiakirjoja, kuten työtodistuksia, palkkakuitteja tai uusia lääketieteellisiä selvityksiä, joita ulkomaan eläkeviranomaisella ei mahdollisesti ole ollut käytettävissään eläkehakemustasi käsitellessään.
Muista mainita myös omat yhteystietosi sekä allekirjoittaa ja päivätä kirje. EU- ja ETA-maiden päätöstä koskevan valituksen voit tehdä suomen ja ruotsin kielen lisäksi myös muilla EU:n virallisilla kielillä. Sosiaaliturvasopimusmaan päätöksestä voit valittaa suomen ja ruotsin kielen lisäksi kyseisen maan virallisella kielellä.
Kun olet saanut eläkepäätökset kaikista niistä EU- tai ETA-maista, joista olet hakenut eläkettä, voit tutkia päätöksistä niiden yhteisvaikutusta eläkeoikeuksiisi. Jos eri maiden eläkepäätöksillä on mielestäsi kielteinen yhteisvaikutus eläkeoikeuteesi yhdessä tai useammassa EU- tai ETA-maassa, voit lisätietojen saamiseksi olla yhteydessä päätöksen antaneeseen eläkelaitokseen ja pyytää päätösten tarkistamista. Päätösten tarkistamista varten sinun tulee pyytää Eläketurvakeskuksesta EU-eläkepäätösten yhteenveto, P1-lomake.
Ei mene. Ilmoita tieto ulkomaan myöntämästä eläkkeestä itse Suomen verottajalle.
Aiheesta muualla:
Työeläke.fi – tietoa työeläkkeestäsi
- Katso työeläkeotteesi.
- Tutustu Suomen eläkeikiin ja eläke-etuuksiin.
- Ohjeet eläkkeen hakemiseen.
- Eläkkeen hakemuslomake.
Aiheesta muualla: