Tilastot

Eläketurvakeskus tuottaa monipuolisia Suomen eläkejärjestelmää kuvaavia tilastoja. Tilastot sisältävät tietoja eläkkeensaajista, työeläkevakuutetuista, eläkemenosta, eläkkeellesiirtymisiästä, työeläkekuntoutuksesta, työeläkkeiden rahoituksesta.

Olemme Suomen virallisen tilaston tuottaja sosiaaliturvan aihealueella.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kääntyi laskuun

Mielenterveyden sairaudet ovat edelleen yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Suurin yksittäinen syy on masennus, joka vie joka päivä kymmenen ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Suomen työeläkkeensaajat

Keskieläke 1 762 euroa kuukaudessa

Vuonna 2020 keskimääräinen kokonaiseläke oli 1 762 euroa kuukaudessa, lähes 50 euroa enemmän kuin vuonna 2019. Mediaanieläke oli 1 534 euroa kuukaudessa, lähes 40 euroa enemmän kuin vuonna 2019.

Tilasto Suomen eläkkeensaajista

Korona ei ajanut ihmisiä osittaiselle vanhuuseläkkeelle

Alkavien osittaisten vanhuuseläkkeiden määrä kasvoi vain hieman poikkeusvuonna. Vuoden lopussa osittaisella vanhuuseläkkeellä oli 29 000 henkilöä. Heistä reilu kolmannes on vähentänyt työskentelyä.

Uudet eläkelajit

Työeläkekuntoutujien määrä laski koronavuonna

Työeläkekuntoutujien määrä kääntyi laskuun pitkän kasvutrendin jälkeen. Poikkeuksen muodostavat yrittäjät, joiden määrä kuntoutujissa kasvoi.

Työeläkekuntoutus

Työnteko vanhuuseläkkeellä yleistyy ikarajamuutoksista huolimatta

Vuosien 2007–2019 aikana eläkeläisten työnteko on lisääntynyt tasaisesti. Samaan aikaan ilman eläkettä työssä jatkavien vanhuuseläkeikäisten määrä on kuitenkin kasvanut ripeämmin. Vuoden 2019 lopussa 63–67-vuotiaista teki töitä yli 80 000 vakuutettua, joista 34 000 sai vanhuuseläkettä.

Eläkkeellä ja työssä: tilasto eläkeläisten työnteosta

Tutustu kuukausitilaston kuvasovellukseen

Uudessa kuvasovelluksessamme voit tarkastella työeläkkeelle siirtyneiden lukumäärä- ja keskieläketietoja graafisessa muodossa. Tiedot ovat saatavilla kuukausikohtaisesti eri eläkelajien mukaan jaoteltuina.

Työeläkkeelle siirtyneet -kuvasovellus

Tilastotietokannan avoin rajapinta on avattu

Eläketurvakeskuksen tilastotietokannasta nyt on mahdollista hakea tilastotietoja koneluettavassa muodossa. Avoin rajapinta mahdollistaa tilastotietojen jakamisen avoimena datana teknisen yhteyden kautta.

Tilastotietokannan esittely

Tilastojen julkistamiskalenteri

Julkistamiskalenterista löytyvät Eläketurvakeskuksen tilastot ilmestymisajan mukaan.

Julkistusaikataulu tarkentuu tilastojen ilmestymisajankohdan lähestyessä. Tilastot julkaistaan Etk.fi-sivuilla klo 9 ellei toisin ilmoiteta.

Julkistamiskalenteri

Työeläkejärjestelmä kuvina

Kuvapaketti sisältää keskeisiä tietoja työeläkejärjestelmästä ja sen toiminnasta. Kuvat ovat ppt-muodossa ja vapaasti ladattavissa.

Työeläkejärjestelmä kuvina

Tilastojulkaisut

Eläketurvakeskuksen tilastoja -sarjassa julkaistaan tilastotietoja eläketurvan eri alueilta. Tilastot perustuvat pääasiassa eläkejärjestelmän rekisteritietoihin.

Tilastojulkaisut