Suomessa tehty työ, myös etätyö, vakuutetaan lähtökohtaisesti aina Suomessa. Suomessa tehty työ vakuutetaan Suomessa riippumatta:

  • työntekijän kansalaisuudesta
  • työnantajan kotimaasta.

Jos työntekijä tekee etätyötä Suomessa ulkomaiselle työnantajalle, on työnantaja velvollinen ottamaan työntekijälleen kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutukset Suomesta. Ulkomainen työnantaja voi myös valtuuttaa valtakirjalla työntekijän ottamaan puolestaan lakisääteiset sosiaalivakuutukset suomalaisesta vakuutusyhtiöstä.

Jos etätyön lisäksi työtä tehdään säännöllisesti Suomen lisäksi myös muissa maissa, työntekijän vakuuttaminen tulee selvittää Eläketurvakeskuksesta.

Kysymys: Työnantajani on saksalainen yritys, mutta teen työn täysin etänä Suomesta kotoa käsin. Minkä maan sosiaaliturvaan kuuluun? Pitääkö minun hakea A1-todistusta?

Vastaus: Jos teet työsi kokonaan Suomessa, kuulut EU:n sosiaaliturvasääntöjen perusteella Suomen sosiaaliturvaan. Eli saksalaisen työnantajasi tulee vakuuttaa sinut työn perusteella Suomessa. Tällöin sinulle kertyy työeläke Suomeen ja saat myös muut etuudet Suomesta.

Lähtökohtaisesti et tarvitse Suomessa tehtyä työtä varten A1-todistusta, mutta jos työnantajasi tarvitsee sen osoitukseksi sinun Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta, voitte hakea todistuksen Eläketurvakeskukselta.

Voit toimittaa työnantajalle tietoa Suomen lakisääteisistä sosiaalivakuutusmaksuista, ohjeet löytyvät useilla eri kielillä, myös saksaksi.

Lue lisää Etk.fi:ssä:

Kysymys: Työnantajani on ruotsalainen yritys, mutta teen työn täysin etänä Suomesta kotoa käsin. Satunnaisesti käyn muissa pohjoismaissa työmatkalla. Minkä maan sosiaaliturvaan kuuluun? Pitääkö minun hakea A1-todistusta?

Vastaus: Jos teet työtä Suomessa, kuulut EU:n sosiaaliturvasääntöjen perusteella Suomen sosiaaliturvaan. Eli ruotsalainen työnantajasi tulee vakuuttaa sinut työn perusteella Suomessa. Tällöin sinulle kertyy työeläke Suomeen ja saat myös muut etuudet Suomesta.

Lähtökohtaisesti et tarvitse Suomessa tehtyä työtä varten A1-todistusta.

Jos sinulla on työmatkoja muihin maihin, saattaa vakuuttamistilanteesi muuttua. Jos työtä muissa maissa on vuoden aikana säännöllisesti, vakuuttaminen menee EU-sääntöjen mukaan asuinmaahasi. Olethan yhteydessä ETK:hon vakuuttamistilanteesi selvittämiseksi.

Poikkeuksia Suomessa vakuuttamisvelvollisuuteen on virkamiesten sekä tilapäisesti ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden osalta.

Kysymys: Asun perheeni kanssa Ranskassa ja työnantajani on ranskalainen yritys. Teen kuitenkin ainakin seuraavat kaksi vuotta töitä Suomessa, suurimman osan työstä Suomen kodistani etänä Ranskaan, välillä käyn toimistolla Suomessa. Minkä maan sosiaaliturvaan kuuluun? Pitääkö minun hakea A1-todistusta?

Vastaus: Jos työskentelet Suomessa tilapäisesti ulkomaiselle työnantajalle ja tarkoituksesi on tilapäisen Suomen työn jälkeen palata takaisin Ranskaan, olet todennäköisesti ns. lähetetty työntekijä. Tällöin kuulut Suomen työskentelyn aikana lähtömaasi Ranskan sosiaaliturvaan.

Osoitukseksi Ranskan sosiaaliturvaan kuulumiseksi työnantajasi tulee hakea sinulle A1-todistus Ranskasta. Jos A1-todistusta ei haeta tai sitä ei voida myöntää, kuulut Suomessa työskentelyn aikana Suomen sosiaaliturvaan ja työnantajan tulee vakuuttaa sinut Suomessa.

Kysymys: Työnantajani on ruotsalainen yliopisto, mutta teen työn täysin etänä Suomesta kotoa käsin. Minkä maan sosiaaliturvaan kuuluun? Pitääkö minun hakea A1-todistusta?

Vastaus: Jos työsi yliopistossa on virkasuhteisena tehtyä työtä (selvitä asia työnantajaltasi), kuulut EU:n sosiaaliturvasääntöjen perusteella Ruotsin sosiaaliturvaan, vaikka teet kaiken työn Suomessa. Ruotsalaisen työnantajasi tulee hakea sinulle A1-todistus Ruotsista osoitukseksi Ruotsin sosiaaliturvaan kuulumisesta. Tällöin esimerkiksi eläkkeesi kertyy Ruotsiin ja saat etuudet Ruotsista.

Jos sinulla on kuitenkin jotain muuta työtä virkatyön lisäksi, esimerkiksi Suomessa, olethan tällöin yhteydessä Eläketurvakeskukseen.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.