Blogilistaus

Ruotsin eläkeviranomainen muistaa alkuvuonna tulevia Ruotsin eläkkeensaajia sekä Ruotsin eläkkeestä jo nauttivia henkilöitä eläkeotteella, eli tuttavallisemmin oranssilla kirjekuorella (orange kuvert). Sen ymmärtäminen on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi monelle suomalaiselle. Blogista saat vinkkejä eläkeotteen lukemiseen sekä omiin eläkesuunnitelmiisi.

Eläkeote lähetetään vuosittain kaikille niille henkilöille, joilla on eläkeoikeutta Ruotsissa. Eläkeotteen tarkoitus on antaa yleiskuva henkilön Ruotsissa ansaitusta eläkkeestä. Eläkkeensaajalle eläkeote antaa tietoa maksussa olevan eläkkeen määrästä.

Eläkeotteen saaminen edellyttää, että Ruotsin eläkeviranomaisella on tiedossa henkilön osoite. Jos olet työurasi aikana työskennellyt Ruotsissa, mutta postiluukustasi ei ole tullut Ruotsin eläkeotetta, kannattaa olla yhteydessä Ruotsin eläkeviranomaiseen.

Näin luet eläkeotetta

Eläkeotteen ensimmäisellä sivulla on luvut siitä, miten paljon lakisääteistä eläkettä on karttunut sekä työeläkkeestä (inkomstpension) että rahastoeläkkeestä (premiepension).

Orange kuvert, ensimmäinen sivu. Esimerkki.

Ensimmäisellä sivulla kerrotaan myös, kuinka suuri eläkepottisi on vuodenvaihteessa. Määrä voi näyttää ensisilmäykseltä harhaanjohtavan isolta. Lopullinen kuukausieläke lasketaan eläkepotista jakamalla se vuosittain vahvistettavalla jakoluvulla. Jakoluvussa otetaan huomioon, miten pitkään kunkin ikäluokan odotetaan keskimäärin elävän eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Katso esimerkki laskukaavasta myöhemmin blogissa.

Rahastoeläkkeen osalta kerrotaan, missä rahastoissa rahastoeläkeosuus on sijoitettuna ja mikä on rahastojen arvo.

Orange kuvert, toinen sivu. Esimerkki.

Monen Suomessa asuvan kohdalla luvut ovat eläkeotteen toisella sivulla 0 kruunua. Tästä ei pidä huolestua, koska sivulla näytettävät luvut ovat laskettu viimeisimmän vahvistetun verotuksen mukaisesti. Jos vuonna 2019 ei ole ollut Ruotsin eläkevakuutuksen piirissä olevaa tuloa, ei siltä vuodelta myöskään ole kertynyt eläkettä.

Laskukaava oman tulevan eläkkeen määrän arvioimiseen

Harmillisesti missään kohdassa eläkeotetta ei ole ilmoitettu arviota tulevan eläkkeen määrästä. Tarkemman arvion voit pyytää Ruotsin eläkeviranomaiselta, mutta suuntaa antavan eläkearvion voit myös laskea itse. Jakoluvun (delningstal) saat Pensionsmyndighetenin verkkosivuilta.

Yksinkertaistettu laskukaava on:

Ruotsin eläkeotteen ensimmäisellä sivulla oleva kokonaiseläkepotti/jakoluku/12kk = kuukausieläkkeen määrä.

Yllä olevan kuvan kaltaisessa tilanteessa suuntaa antava eläkearvio 66-vuoden eläkeiästä alkaen nostettuna olisi: 1918415/16,13/12 = 9911,22 SEK/kk = noin 910 €/kk.

Miksi tuttavan eläke eroaa omastani?

Maksussa olevaan eläkkeeseen tai tulevan eläkkeen kokonaismäärään vaikuttaa moni asia. Monesti ihmetellään, miksi tuttavan Ruotsin eläke eroaa omasta eläkkeestä, vaikka molemmat ovat työskennelleet Ruotsissa suurin piirtein samoihin aikoihin ja tehneet samantyyppisiä töitä. Ruotsin eläkkeen määrään vaikuttavat esimerkiksi:

  • Miten paljon on ansainnut Ruotsissa työskennellessä.
  • Onko työmarkkinasopimuseläkettä.
  • Mistä iästä alkaen ottaa eläkkeen maksuun.

Selvitä lakisääteistä eläketurvaa täydentävä työmarkkinasopimuseläke

Eläkeotteen luvuissa on vain Ruotsin lakisääteisen eläkkeen osuus. Eläkeotetta lukiessa on hyvä pitää mielessä, että lakisääteisen eläketurvan lisäksi sinulla voi olla oikeus myös työnantajan maksamaan työmarkkinasopimuseläkkeeseen. Ruotsissa on useita työmarkkinasopimuksia hallinnoivia laitoksia. Voi tuntua isolta urakalta selvittää asiaa omalta osalta, mutta mahdollista eläkeoikeutta ei kannata jättää selvittämättä.

Vaikka Ruotsin lakisääteistä eläkettä hallinoiva viranomainen, Pensionsmyndigheten, ei hoida työmarkkinasopimuseläkkeitä, löytyy heidän verkkosivuiltaan luettelo työmarkkinasopimuslaitoksista. Selvitystyö on hyvä aloittaa ottamalla yhteyttä oman alan laitokseen.

Mistä alkaen haen Ruotsin eläkkeen maksuun?

Ruotsin eläkeote ei anna suoraa tietoa siitä, minkä suuruinen eläke olisi eri alkamisajoilla. Eläkkeen hakemisen ollessa ajankohtainen on hyvä pitää mielessä se, mitä aikaisemmin eläkkeen ottaa maksuun sitä pienemmäksi kuukausittainen eläke jää. Vastaavasti varsinaisen eläkeiän jälkeen maksuun otetun eläkkeen kuukausimäärä on pysyvästi suurempi.

Monesti saamme Eläketurvakeskukseen asiakkailta tiedusteluja, mistä ajankohdasta eläke kannattaa ottaa maksuun? Siihen emme valitettavasti voi antaa vastausta. Asiakkaan tulee itse puntaroida eri vaihtoehtoja. Asiaan vaikuttaa moni tekijä eikä esimerkiksi sitä, miten pitkään henkilö ehtii eläkkeestään nauttia, voi tietää etukäteen.

Aiheesta muualla:

Kommentit (2)

  1. Hei
    Olen yrittänyt lähettää uuden osoitteen Ruotsiin monta kertaa, mutta koskaan se ei ole mennyt perille.
    Jos saisin apua ja kuinka menettelen että se menee oikein.
    Ystävllisin terveisin Outi

  2. Hei!

    Kiitos viestistäsi! Olen sinuun yhteyksissä sähköpostilla.

    Terveisin, Teresia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.