Ajankohtaislistaus
23.4.2021

Riittääkö eläke toimeentuloon kaikille, jos kaikkien työura ei pitene? Vaikeuttaako läheisten hoiva työuran loppupäässä työssä pysymistä? Entä mikä merkitys perhesuhteilla on eläkeajan toimeentulolle? ETK:n tutkimuswebinaarissa esittelyssä tuore eläketutkimuksen erikoisnumero maanantaina 10.5.

Monien maissa toteutetut eläkeuudistukset nostavat esiin uusia kysymyksiä eläkkeiden tasa-arvosta. Yksilön työmahdollisuudet ja työuran pituus vaikuttavat entistä vahvemmin eläkkeen suuruuteen. Myös vapaaehtoisten eläkesäästöjen merkitys yksilön eläketurvalle on monissa maissa yleistynyt. Samaan aikaan työelämä, työmarkkinat ja perhe-elämäkin ovat muutoksessa.

Nämä toisiinsa limittyvät ja toisiaan vahvistavat muutokset voivat johtaa tasa-arvo-ongelmiin eläkkeiden riittävyydessä ja eläkkeelle siirtymisessä. Joudummeko tulevaisuudessa panostamaan enemmän vähimmäiseläkkeisiin ja köyhyyttä torjuvaan politiikkaan? Riittääkö eläke toimeentuloon kaikille, jos kaikkien työura ei pitene? Miten läheisten hoiva työuran loppupäässä vaikuttaa työssä pysymiseen? Entä mikä merkitys epävakailla työurilla ja perhesuhteilla on eläkeajan toimeentulolle?

Eläketurvakeskus kutsuu tutkijoita, asiantuntijoita ja päätöksentekijöitä yhteiseen webinaariin pohtimaan näitä ajankohtaisia kysymyksiä. Webinaarissa kootaan Social Policy & Administration -lehden tuoreen erikoisnumeron keskeiset tulokset ja keskustellaan niiden annista eläkejärjestelmien kehittämiselle. Lehden artikkelit tarjoavat vertailevaa tutkimustietoa Euroopan eri maista ja niiden eläkejärjestelmistä.

Tilaisuus on englanninkielinen ja järjestetään Teamsissa maanantaina 10.5. klo 14.00-15.15 (UTC+3).

Inequalities in pensions and retirement – Life courses and pension systems in comparative perspective

Kati Kuitto (ETK), Susan Kuivalainen (ETK) & Katja Möhring (University of Mannheim):
Opening words – Life-courses and pension systems in comparative perspective

Bernhard Ebbinghaus (University of Oxford):
Inequalities and poverty risks in old age across Europe: The double‐edged income effect of pension systems.

Kati Kuitto (ETK):
Extending working lives: How policies shape retirement and labour market participation of older workers (with Jan Helmdag).

Katja Möhring (University of Mannheim):
The consequences of non‐standard working and marital biographies for old age income in Europe: Contrasting the individual and the household perspective.

Ariane Bertogg (University of Konstanz):
Work–family balance in the second half of life: Caregivers’ decisions regarding retirement and working time reduction in Europe (with Tiziana Nazio and Susanne Strauss).

Aart-Jan Riekhoff (ETK):
Pension reforms, the generational welfare contract and preferences for pro‐old welfare policies in Europe.

Kommentaattorit:

Bent Greve (Roskilde University, Editor-in-Chief of Social Policy & Administration)

Mikko Kautto (ETK)

Ilmoittaudu Webropolissa, osallistu Teamsissa

Ilmoittaudu webinaariin Webropolissa.

Tutkimuswebinaari järjestetään etänä Microsoft Teams -sovelluksen avulla.   Teams-linkki lähetetään ilmoittautuneille lähempänä tapahtuma-aikaa.

Uusi webinaarisarja eläketurvan tutkijoille ja päätöksentekijöille

Eläketurvakeskus aloitti tänä keväänä uuden englanninkielisen tutkimuswebinaarien sarjan. Webinaarit on suunnattu eläketurvan tutkijoille, asiantuntijoille ja päätöksentekijöille. Niissä esitellään uusinta tutkimustietoa ajankohtaisista eläkejärjestelmien haasteisiin ja kehittämiseen liittyvistä aiheista.

Kansainvälisillä webinaareillamme haluamme edistää keskustelua eläkejärjestelmien ja eläketurvan haasteista ja ratkaisuista niin Suomessa kuin muissa maissa. Webinaarit ovat avoimia kaikille. Tervetuloa mukaan!

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.