Eläkekomitea kausi 4.

Eläkekomitea on kutsuttu kokoon sammuttamaan kansalaisten ehtymätöntä tiedonjanoa eläkeasioista.

Mistä eläkeuudistuksessa päätetään, ja kuka kantaa riskit? Kaatuuko hyvinvointivaltio, jos teemme kuuden tunnin työpäiviä? Ovatko eläkkeet osa julkista taloutta? Kuka maksaa maahanmuuttajien eläkkeet?

Ohjelman juontaa taloustoimittaja Alma Onali. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat esittäjien omia. Uusi kausi kuunneltavissa 20.3. alkaen.

Kuuntele uusin jakso

Kaikki jaksot

Jakso 17: Kuuden tunnin työpäivä ja hyvinvointivaltio – ovatko nuorten työelämätoiveet realistisia?

Komitean päätä vaivaavat nuorison työelämätoiveet: Ovatko ne oikeasti epärealistisia vai soimataanko fiksua nuorisoa suotta? Hyvinvointi murenee ilman eläkkeiden maksajia, mutta kenen työuraa pitäisi pidentää ja mistä kohtaa? Entä, onko työvoimapula uhka vai mahdollisuus uraansa aloittelevalle nuorelle aikuiselle?

Studiossa Laboren Mika Maliranta, nuorisotutkija Susanna Ågren ja ETK:n Ilari Ilmakunnas. Alma Onali juontaa.

Jakso 16: Onko miljardi euroa paljon vai vähän?

Tänään puhuttaa Orpon hallituksen ajama eläkeuudistus. Pitäisikö eläkkeiden sijoitusriskiä kasvattaa? Ovatko eläkkeet osa julkista taloutta? Ja tietysti kysymys, joka on nyt kaikkien huulilla: Mites ne automaattiset vakauttajat?

Studiossa Finanssialan työeläkeasioista vastaava johtaja Mikko Kuusela, VATT:n tutkimusjohtaja Tuulia Hakola-Uusitalo ja ETK:n toimitusjohtaja Mikko Kautto. Alma Onali juontaa.
Eläkekomitea-podcastin 16. jakso 20.3.2024 litteroituna (docx).

Jakso 15: Pitäisikö perheellisten saada muita paremmat eläkkeet?

Pitäisikö eläkeoikeus jakaa avioerossa, kuten muukin omaisuus? Mitä voimme oppia Ranskan eläkemellakoista? Kauden viimeisessä jaksossa peilataan muiden maiden eläketurvaa Suomeen. Studiossa valvovat ETK:n erityisasiantuntija Niko Väänänen, Ellun Kanojen pääekonomisti Heikki Pursiainen ja Perheyritysten liiton viestintäjohtaja ja Ylen entinen Ranskan kirjeenvaihtaja Raine Tiessalo. Alma Onali juontaa.
Eläkekomitea-podcastin 15. jakso 31.5.2023 litteroituna (docx).

Jakso 14: Mitä on oikeudenmukaisuus eläkkeissä?

Miten varmistetaan nuorille reilu eläkeuudistus? Ovatko vuorineuvosten massiiviset lisäeläkkeet reiluja? Kumpi hyötyy eläkejärjestelmästä enemmän, mies vai nainen? Eläkkeiden oikeudenmukaisuuden kanssa kipuilevat Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto, Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren sekä vapaa toimittaja Tuija Siltamäki. Alma Onali juontaa.
Eläkekomitea-podcastin 14. jakso 10.5.2023 litteroituna (docx).

Jakso 13: Onko syntyvyydestä tullut luokkakysymys?

Tänä yönä komiteaa valvottaa lisääntymispuuhat, tai siis niiden puute. Miksei syntyvyys nouse, vaikka monia lapsia toivookin? Ja kukas ne tulevat eläkkeet sitten maksaa? Studiossa kukkumassa professori Marika Jalovaara, toimittaja Veera Luoma-Aho ja kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki. Alma Onali juontaa.
Eläkekomitea-podcastin 13. jakso 19.4.2023 litteroituna (docx).

Jakso 12: Miten syrjäytymisvaarassa olevat nuoret saadaan työelämään?

Eläkekomiteaa valvottaa se elämääkin suurempi kysymys: onko pakko painaa duunia, jos ei taho. Miten ikäsyrjintä kitketään työelämästä? Eläkeikä nousee, miten jaksan eläkkeelle? Kansalaisia valvottavia työurakysymyksiä pohtivat alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, ekonomisti Jukka Appelqvist ja erikoistutkija Noora Järnefelt. Alma Onali juontaa.
Eläkekomitea-podcastin 12. jakso 29.03.2023 litteroituna (docx).

Jakso 11: Riittäisikö miljoonan euron sijoituspotti loppuelämäksi?

Nyt puhutaan aivan erityistä unettomuutta aiheuttavasta aiheesta, nimittäin eläkesijoittamisesta. Onko eläkkeesi taattu, kun järjestelmä nojaa yhä vahvemmin sijoituksiin? Entä, pitäisikö eläkevaroja sijoittaa enemmän kotimaisiin huippuinnovaatioihin? Tällä kertaa kanssanne valvomassa ETK:n osastopäällikkö Ismo Risku, Sosten pääekonomisti Anni Marttinen sekä varallisuusvalmentaja, yrittäjä ja asuntosijoittaja Terhi Majasalmi. Alma Onali juontaa.
Eläkekomitea-podcastin 11. jakso 08.03.2023 litteroituna (docx)

Jakso 10: Eläkejärjestelmä vuonna nolla

Mitä vaihtaisit tai mitä säilyttäisit Suomen eläkejärjestelmästä? Mitä lainaisit muualta maailmasta? Tiesitkö, että Sveitsissä omaa eläkekertymää voi hyödyntää asuntolainana, ja Iso-Britanniassa eläkepotin voi lunastaa kertakorvauksena omalle tilille – mitähän siitä seuraisi Suomessa?

Eläkekomitean erikoisjaksossa visioidaan eläkejärjestelmää puhtaalta pöydältä. Keskustelemassa Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) ekonomisti Sanna Kurronen, tietokirjailija-toimittaja Minea Koskinen ja Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Marjukka Hietaniemi.
Eläkekomitea-podcastin 10. jakso 13.12.2021 litteroituna (docx).

Jakso 9: Miten alustatalouden rengit tulisi eläkevakuuttaa?

Eläkekomiteassa sukelletaan alustatalouden maailmaan ja kysytään, kerryttääkö diisentin bursan polkeminen darraisille hesalaisille työeläkettä ja millaista sosiaaliturvaa alustatalousmaailma vaatii.

Pitääkö kaiken työn kartuttaa eläkettä? Vai tarvitaanko työntekijän ja yrittäjyyden rinnalle sosiaaliturvaan kolmas kategoria?

Komitean pöydän ääressä kokoontuvat Palvelualojen ammattiliiton lakimies Suvi Vilches, Woltin yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Koski sekä ETK:n lakiasioista vastaava johtaja Karoliina Kiuru.
Eläkekomitea-podcastin 9. jakso 15.11.2021 litteroituna (docx).

Jakso 8: Miksi maahanmuuttaja ei kelpaa eläkkeiden maksajaksi?

Eläkekomiteassa etsitään tällä kertaa konsensusta työperäisestä maahanmuutosta. Miksi matalapalkka-alojen työvoima ei kelpaa Suomelle? Miten kansainväliset huippuosaajat saadaan Suomeen? Ja olisiko huippuosaaja-sanan käyttö mahdollista kieltää?

Hallitus asetti kehysriihessä tavoitteeksi työperäisen maahanmuuton tuplaamisen vuoteen 2030 mennessä. Onko tavoite alimitoitettu? Pelkästään vanhusten hoitoon tarvitaan 200 000 käsiparia lisää tällä vuosikymmenellä. Voiko työmaahanmuutolla pelastaa hyvinvointivaltion ja eläkkeet?

Tuija Siltamäen johtamassa komiteassa ovat läsnä ETK:n suunnitteluosaston osastopäällikkö Ismo Risku, Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle ja kokoomuksen kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Wille Rydman.
Eläkekomitea-podcastin 8. jakso 18.10.2021 litteroituna (docx).

Jakso 7: Suomen eläketurva arviossa – missä mennään, mitä tulisi tehdä ja kuka lystin maksaa?

Eläkekomitea palaa pitkältä istuntotauoltaan ajankohtaisen julkaisun vuoksi. Jaksossa puidaan Suomen eläkejärjestelmän kansainvälistä arviota, jonka on tehnyt tanskalainen professori Torben M. Andersen.

Herra Andersen ei ole erityisen innoissaan Suomen eläkeindekseistä: Onko meillä tulevaisuudessa entistä selkeämpi jako köyhiin ja hyvin toimeentuleviin eläkeläisiin? Entä onko eläkemaksujen korottaminen sittenkään paras vaihtoehto?

Aiheesta keskustelemassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Teemu Muhonen ja Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander.
Eläkekomitea-podcastin 7. jakso 20.9.2021 litteroituna (docx).

Jakso 6: Olisiko omat eläkevarat parempi sijoittaa itse?

Kaikkihan nykyään sijoittavat, tai ainakin ne joilla on ylimääräisiä tonneja ja jotka kirjoittavat aiheesta blogia. Mutta saisiko omilla sijoituksilla rattoisamman vanhuuden kuin mitä työeläkevakuutus tarjoaa? ETK:n suunnitteluosaston päällikkö Ismo Risku, Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä sijoittaja-yrittäjä Merja Mähkä debatoivat eläkejärjestelmän ja sijoitusmaailman eduista ja ongelmista sekä siitä, pitäisikö suomalaisten sijoitusinnosta jo huolestua. Puheenjohtaja Tuija Siltamäki heittää aktivointilelun ruotsalaisten suuntaan. Jakson ja koko sarjan loppuhuipennukseksi mysteerin verho raottuu hetkeksi Teivo Pentikäisen yltä ja yksittäinen auringonsäde paistaa kohti eläkejärjestelmän syntyhistoriaa.
Eläkekomitea-podcastin 6. jakso 12.2.2021 litteroituna (docx).

Jakso 5: Miksi nuoret naiset masentuvat ja uupuvat?

Eläkekomitea on historiallisen käänteen äärellä. Mielenterveysongelmat ovat ensi kertaa kivunneet yleisimmäksi syyksi jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle, ja eniten ovat kasvaneet alle 35-vuotiaiden naisten masennusperäiset eläkkeet. Mistä on kyse? Onko työelämä vaan niin raskasta, että sitä ei kukaan normaali jaksa? Syyttääkö sukupuolta vai rakenteita? Mukana nipotusta, provokaatioita, virtuaalista kädenheiluttelua ja Ruotsin malli. Tuija Siltamäen lujassa otteessa keskustelevat ETK:n erikoistutkija Noora Järnefelt, sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola sekä Nyyti ry:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen.
Eläkekomitea-podcastin 5. jakso 16.12.2020 litteroituna (docx).

Jakso 4: Työelämä muuttuu – kenellä on edessä köyhä vanhuus?

Eläkekomitea jättää mietinnön eläkeläisköyhyydestä ja etenkin siitä, ketkä ovat tulevaisuuden köyhiä eläkeläisiä. Yksi asia heitä yhdistää, mutta onko se reilua? Komitea rohkaistuu miettimään tulevaisuutta, jossa työ ei enää ole työtä eikä palkka palkkaa, tulevaisuutta, jossa vihdoin lopetamme robottien riistämisen. Tuija Siltamäki tarjoaa laihaa kahvia ja konsensusta ETK:n tutkimuspäällikölle Susan Kuivalaiselle, tulevaisuudentutkija Ilkka Halavalle sekä aktivisti Maryan Abdulkarimille
Eläkekomitea-podcastin 4. jakso 16.11.2020 litteroituna (docx).

Jakso 3: Miten eläkejärjestelmä parannetaan koronasta?

Koronaepidemia on kurittanut eläkejärjestelmää kahdesta suunnasta. Kevään historiallinen pörssiromahdus sulatti myös eläkesijoitusten tuottoja, ja kasvava työttömyys vähentää kertyviä työeläkemaksuja. Varman pääekonomisti Katja Bjerstedt, VM:n erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen ja ETK:n toimitusjohtaja Mikko Kautto kokoontuvat viinereiden ääreen etsimään ratkaisuja ja povaamaan tulevaisuutta. Tulisiko Tuija Siltamäen perustaa työeläkeyhtiö? Mitä virkamies lukee salaa kesälomalla? Varoitus ja lupaus: jakso sisältää panhuilumusiikkia.
Eläkekomitea-podcastin 3. jakso 20.10.2020 litteroituna (docx).

Jakso 2: Eläkekomitean sukupolvijakso

Mikä neuvoksi, kun työikäinen väestö vähenee ja eläkeläisten määrä kasvaa? Nuoret eläkkeenmaksajat vastaan vanhat eläkkeensaajat. Työeläkemaksujen nosto vastaan eläkkeiden leikkaus. Ei hätää, Eläkekomiteassa haetaan sopua sukupolvien välillä. Ja kun konsensus studiossa alkaa järkkyä, otetaan käyttöön automaattiset vakauttajat. Vieraina toimittaja Jari Hanska ja STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto.
Eläkekomitea-podcastin 2. jakso 29.9.2020 litteroituna (docx).

Jakso 1: Voiko politiikalla synnyttää lapsia?

Suomi tarvitsee vauvoja – voiko niitä tehdä politiikalla, miten? Entä mitä tapahtuu, jos syntyvyys ei käänny nousuun – kuka maksaa laskun? Keskustelemassa kansanedustaja Eeva Kalli (kesk.), Väestöliiton tutkija Tiia Sorsa ja Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander.
Eläkekomitea-podcastin 1. jakso 8.9.2020 litteroituna (docx).

Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Apple Podcast | Spotify | Google Podcast

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.