Ajankohtaislistaus
20.3.2024
Eläkekomitea kausi 4.

Eläkeuudistuksen neuvottelut ovat käynnissä. Mistä päätetään ja kuka kantaa riskit? Keskustelemassa Finanssialan johtaja Mikko Kuusela, VATT:n tutkimusjohtaja Tuulia Hakola-Uusitalo ja Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto. Podcastin juontaa taloustoimittaja Alma Onali.

Kauden avausjaksossa Eläkekomitea selvittää mistä eläkeuudistuksessa on kysymys.  

Hallituksen tilaaman uudistuksen tavoitteena on saavuttaa julkista taloutta parantava vaikutus, jonka suuruus on 0,4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Rahassa tämä tarkoittaa miljardin euron sopeutusta.  

Riittääkö, jos työeläkevarojen sijoitusriskiä nostetaan? Kuka kantaa riskin, jos sijoitukset epäonnistuvat? 

Entä hallituksen tilaama sääntöpohjainen vakautusjärjestelmä: onko kyseessä leikkuri vai vaaka? Miten sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus varmistetaan, ja osallistuvatko myös eläkeläiset talkoisiin?  

Vastauksia antavat Finanssiala Ry:n johtaja Mikko Kuusela, tutkimusjohtaja Tuulia Hakola-Uusitalo Valtion talouden tutkimuskeskuksesta sekä Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto

Eläkekomitean puhetta johtaa napakka taloustoimittaja ja wannabe-eläkeläinen, Alma Onali

Tuoreita ajatuksia ja ymmärrystä    

Eläketurvakeskuksen Eläkekomitea-podcast on lupaa suoraa puhetta suurista kysymyksistä.    

Kevään aikana komiteassa keskustellaan muun muassa maahanmuuttajien kotoutumisesta sekä junnaavan palkkakehityksen vaikutuksista tulevaisuuden eläkkeisiin. Aiheina myös nuorten työelämäajatusten ja julkisen talouden yhteensovittamisen ongelmat sekä arjen talousosaaminen.  

Podcast pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia, unohtamatta huumoria. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista. 

Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Pistä ohjelma seurantaan! 

Kuuntele jakso Eläkekomitea-podcastin kotisivulla

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.