Ajankohtaislistaus
19.4.2023

Miksi syntyvyys ei nouse, vaikka moni toivoo lapsia? Miten kansainvälinen työvoima saadaan kotiutumaan Suomeen? Miten sopeudumme matalan syntyvyyden aikaan? Kansalaisia valvottavia kysymyksiä pohtivat sosiologian professori Marika Jalovaara, Helsingin Sanomien Veera Luoma-aho ja ETK:n kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki.  

Eläkekomitea-podcastin kolmannella tuotantokaudella puhelinlangat käyvät kuumina, kun yökyöpelit lähestyvät panelisteja eläkehuolillaan.  

Kevään kolmannessa jaksossa valvotaan matalan syntyvyyden alhossa.  

Ultrajuoksua harrastava Linda avautuu pääkaupunkiseudun pariutumisongelmista. Kumppanin löytäminen on vaikeaa ja perhearkikin arveluttaa. Puhelu saa panelistit pohtimaan parisuhdemarkkinoita ja sitä, onko lapsen saamisesta tullut luokkakysymys.

Umpirakastunut Janne pohtii miten saisi pidettyä vaimonsa Marian Suomessa. Kolumbialainen meribiologi ei ole löytänyt oman alan töitä ja suunnittelee muuttoa kotimaahansa. Mistä saisimme Suomeen enemmän pitoa ja runsaasti lisää työvoimaa?

Yön kolmannessa puhelussa ahdistunut Outi, 9 vuotta, pohtii pienen sukupolvensa kohtaloa. Pitääkö hänen ja ystävien kantaa koko hela hoito? Miten Suomi voisi sopeutua matalan syntyvyyden tuomiin suuriin muutoksiin?

Studiossa keskustelemassa sosiologian ja väestötieteen professori Marika Jalovaara, Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen esihenkilö Veera Luoma-aho ja Eläketurvakeskuksen ennustelaskentayksikön päällikkö Heikki Tikanmäki.  

Eläkekomitean keskustelua johtaa taloustoimittaja Alma Onali.  

Tuoreita ajatuksia ja ymmärrystä  

Eläketurvakeskuksen Eläkekomitea-podcast lupaa suoraa puhetta suurista kysymyksistä.  Kevään aikana komiteassa käsitellään ajankohtaisia aiheita, kuten syntyvyyttä, sijoittamista ja oikeudenmukaisuutta.  

Podcast pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia, unohtamatta huumoria. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista.  

Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Pistä ohjelma seurantaan!

Kuuntele jakso Eläkekomitea-podcastin kotisivulla

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.