Ajankohtaislistaus
31.5.2023

Pitäisikö eläkeoikeus jakaa avioerossa, kuten muukin omaisuus? Mitä voimme oppia Ranskan eläkemellakoista? Kauden viimeisessä jaksossa peilataan muiden maiden eläketurvaa Suomeen. Studiossa keskustelemassa ekonomisti Heikki Pursiainen, viestintäjohtaja Raine Tiessalo ja erityisasiantuntija Niko Väänänen.

Eläkekomitea-podcastin kolmannella tuotantokaudella puhelinlangat käyvät kuumina, kun yökyöpelit lähestyvät panelisteja eläkehuolillaan.   

Kevään viimeisessä jaksossa peilataan muiden maiden eläkeratkaisuja Suomeen – mitä voimme oppia ulkomailta?   

Pariisissa lomailevaa Seppoa harmittaa edelleen jatkuva eläkemellakointi. Miksi ranskalaiset suuttuivat niin paljon eläkeiän nostosta? Puhelu saa panelistit pohtimaan oikeudenmukaisuutta, duunareita ja pohjoismaista kulttuuria: elämmekö työntekoa varten vai teemmekö työtä elämää varten.

Illan toisessa puhelussa Leena pohtii, pitäisikö lasten vanhemmat palkita muita suuremmalla eläkkeellä. Näin tehdään Slovakiassa, missä yhteiskunta kiittää kasvattajia eläkelisällä. Myös Ranska palkitsee vanhemmat paremmalla eläkkeellä ja huomioi lapsiluvun tuloverotuksessa. Taipuisiko tämä ajatus Suomeen?

Yön kolmas soittaja, Ritva, kertoo avioerostaan. Hän meni nuorena rikkaisiin naimisiin ja jäi kotiäidiksi pyörittämään perheen arkea. Nyt eläkeiässä eronneena, miehellä on hyvä eläke ja hän saa vain almuja. Saksassa eläkeoikeus jaetaan avioerossa, kuten muukin omaisuus. Toimisiko tämä myös Suomessa?

Kansalaisten huolia yömyöhään ratkovat Ellun Kanojen ekonomisti Heikki Pursiainen, Perheyritysten liiton viestintäjohtaja ja Ylen ex-kirjeenvaihtaja, Raine Tiessalo sekä ETK:n kansainvälisten eläkeasioiden asiantuntija Niko Väänänen.

Eläkekomitean keskustelua johtaa tuttuun tapaan taloustoimittaja Alma Onali.  

Tuoreita ajatuksia ja ymmärrystä

Eläketurvakeskuksen Eläkekomitea-podcast lupaa suoraa puhetta suurista kysymyksistä.   

Kevään aikana komiteassa käsitellään ajankohtaisia aiheita, kuten syntyvyyttä, sijoittamista ja oikeudenmukaisuutta.   
   

Podcast pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia, unohtamatta huumoria. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista.   

   
Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Pistä ohjelma seurantaan! 

Kuuntele jakso Eläkekomitea-podcastin kotisivulla    

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.