Blogilistaus
15.4.2021 Mikko Kautto

Viime vuoden tilinpäätöksen jälkeen mietimme seuraavien vuosien tehtäviämme tavallista syvällisemmin ja pidemmällä perspektiivillä, kun Eläketurvakeskukselle on hyväksytty uusi strategia. Menneen ja tulevan lomaan mahtuu tietysti tämän vuoden töistä huolehtiminen, toivottavasti syntymäpäiväjuhlatkin.

Eläketurvakeskuksen hallitus ja edustajisto käsittelivät maalis- ja huhtikuun kokouksissa viime vuotta koskevan tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Vaikka vuosi oli koronan takia monella tavoin poikkeuksellinen, pysyimme budjetissa ja saimme työmme ja vuositavoitteemme hyvin hoidettua. Työeläkejärjestelmä toi vakautta yhteiskuntaan.

Julkaisemme virallisen toimintakertomuksemme ja tilinpäätöksemme Julkarissa, mutta Etk.fi -verkkosivuillemme on koottu vuosikertomussivu, josta löytyy kertomuksen tiivistelmä ja toimitusjohtajan katsaus sekä linkki kertomukseen.

Katse eteenpäin – ETK:lla uusi strategia

Eläketurvakeskuksen hallituksen huhtikuun kokouksessa hyväksyttiin Eläketurvakeskuksen strategia vuodesta 2022 eteenpäin. Eläketurvakeskusta ja sen laajoja sidosryhmiä yhdistää yhteinen työeläketurvan visio, jossa kiteytyy sekä turvan tärkeys ihmisten toimeentulolle että rahoituksen tasapaino.

Työeläke on keskeinen osa hyvinvointia ja siihen luotetaan. Se on rahoituksellisesti kestävä, tehokkaasti järjestetty, ja edistää talouden vakautta.

Pienentyneen syntyvyyden oloissa visiosta ollaan kauempana kuin vielä viisi vuotta sitten. Sitä tärkeämpää on vision saavuttamiseen tähtäävä työ.

Uskon, että visio heijastaa myös tavallisten kansalaisten toiveita. Haluamme varmasti kaikki maksujemme vastineeksi toimeentulomme kannalta tärkeän ja luotettavasti hoidetun eläkkeen. Sen hoitamisen pitää perustua uskottavaan rahoitukseen ja tehokkaaseen toimeenpanoon.

Eläketurvakeskuksen strategian nimeksi otettiin ”Toimivan työeläketurvan puolesta”. Tällä alleviivaamme, että toimintamme päämäärä on viime kädessä kansalaisten työeläketurvan luotettavuudesta ja sujuvuudesta huolehtiminen.

Työeläketurva on toimivaa silloin kun se täyttää sille asetettuja rahoitukseen ja toimeentulon turvaamiseen liittyviä tavoitteita. Työeläkejärjestelmä puolestaan on toimiva, kun työeläkevakuuttamisen ja sosiaaliturvan hoitamiseen tarvittavat tietojärjestelmät ja palvelut ovat kunnossa ja tiedot ovat saatavilla vakuutetun tarpeisiin nopeasti ja vaivattomasti. Näihin päämääriin kytkeytyvät myös strategiset tavoitteemme.

Eläketurvakeskus 60 vuotta

Ensi vuoden töitä suunnittelemme jo uuden strategian tavoitteiden mukaan. Samaan aikaan varmistamme tietysti tämän vuoden töiden sujumisen. Vuosi 2021 on Eläketurvakeskuksen juhlavuosi. ETK perustettiin vuonna 1961 vuoden 1962 alusta voimaan tulleen työeläkelain toteutusta varten. Siinä riittikin töitä; hallitus kokoontui viikoittain ohjaamaan sille raportoivan toimiston ja lukuisten työryhmien työtä.

Jos koronaolot sallivat, vietämme ETK:n 60-vuotisjuhlia lokakuussa. Seuraavana vuonna onkin sitten työeläketurvan 60-vuotisjuhlat.

Eläketurvakeskuksen vuosikertomus 2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.