Tenhunen Sanna

1.7.2025 Tenhunen Sanna

Maailman meno heijastuu myös ajatuksiin eläkkeistä

Uuden Eläkebarometrin mukaan reilu puolet vastaajista piti eläkejärjestelmää luotettavana, kun neljännes suhtautui siihen kriittisesti. Yleinen luottamus eläkejärjestelmään, näkemys eläkevarojen hoidon luotattavuudesta sekä arviot eläkeajan toimeentulosta olivat selvästi aiempia vuosia alemmalla tasolla. Tulokset heijastelevat lisääntynyttä epävarmuutta, mutta osin erot voivat johtua muutoksista tutkimusaineiston keruussa.

14.1.2025 Tenhunen Sanna

Eläkeasioiden tuntemisella ja luottamuksella eläketurvaan on vain heikko yhteys

Eläkeasioiden tunteminen ei juurikaan heijastu siihen, miten paljon eläketurvaan luotetaan. Erot luottamuksessa juontuvat ennemminkin väestöryhmittäisistä eroista kuin eläketurvan tuntemisesta. Yksi väestöryhmä kuitenkin muodostaa poikkeuksen: matalasti koulutetuilla eläketieto on yhteydessä luottamukseen.

13.8.2024 Tenhunen Sanna

Nuorten luottamus eläketurvaan on säilynyt melko vakaana

Eläkebarometri mittaa luottamusta eläketurvaan useasta näkökulmasta. Nuorten luottamus eläketurvaan jää jälkeen vanhempien vastaajien näkemyksistä osassa väitteistä. Osassa taas erot jäävät pieniksi, ja eläkkeiden tuomaan toimeentuloon nuoret luottavat vanhempia vastaajia useammin. 2020-luvulla nuorten luottamus eläketurvaan on vaihdellut vain vähän eikä merkkejä luottamuksen romahduksesta ole nähtävissä. 

1.12.2022 Tenhunen Sanna

Lykkäyskorotus – huonosti tunnettu hyöty myöhemmästä eläkkeelle siirtymisestä

Eläkkeelle siirtymisen myöhentäminen korottaa pysyvästi eläkettä. Vain noin puolet suomalaisista tuntee tämän vaikutuksen. Eläkettä nostaa sekä lykkäyskorotus että työstä karttuva eläke. Työeläkkeisiin tehdään ensi vuoden alussa suuri indeksikorotus hintatason nousun vuoksi. Työssä jatkaminen ja eläkkeen lykkääminen korottavat eläkettä lopulta indeksikorotusta enemmän, jos työssä jatkaa riittävän pitkään.

5.10.2022 Tenhunen Sanna

Moni ei tunne sähköistä työeläkeotetta

Vain puolet suomalaisista kertoo tutustuneensa sähköiseen työeläkeotteeseen. Ote jää tarkastamatta etenkin nuorilla ja pienituloisissa kotitalouksissa. Yleisimmin taustalla on se, ettei sähköisestä työeläkeotteesta tiedetty.

2.9.2022 Tenhunen Sanna

Työstä eläkkeelle – ihana vai kamala muutos?

Millaisia syitä eläkkeelle jäämisen taustalla on ja miltä muutos tuntuu? Mitä tekijöitä eläkkeelle siirtymisessä pitäisi huomioida? Eläketurvakeskuksen Työstä eläkkeelle -kyselytutkimuksessa tiedustellaan näitä asioita kokemusasiantuntijoilta – eli vastikään eläkkeelle siirtyneiltä.

6.7.2022 Tenhunen Sanna

Tietoa ja vääriä käsityksiä eläkeasioista

Eläkebarometrissa eläkeasioiden tuntemista mitataan sekä omien käsitysten ja yksityiskohtiin liittyvän tiedon kautta. Lähes puolet 18–79-vuotiaista suomalaisista arvioi tuntevansa eläketurvaa vähintään melko hyvin ja suurimmalle osalle yksityiskohdatkin ovat tuttuja, mutta myös vääriä käsityksiä on ilmassa.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.