Blogilistaus

Elinajanodotteita päivitetään kuolleisuustilastojen avulla. Pyrin tässä kirjoituksessa selventämään eroa eri tavoin laskettujen elinajanodotteiden välillä. Otetaan esimerkiksi vuonna 1986 syntynyt tuttavani, joka otti aiheen puheeksi kesäjuhlissa.

Kesäisissä juhlallisuuksissa saattaa tulla työasioistakin puhe, kun selviää että olen Eläketurvakeskuksessa töissä. Eräs tuttavani oli pohtinut tulevaa eläkeaikaansa. Hän oli selvittänyt, että Tilastokeskuksen mukaan vuonna 1986 vastasyntyneen miehen elinajanodote oli reilut 70 vuotta. Tuttava on mies ja syntynyt vuonna 1986, ja hän arvioi ehtivänsä olla vanhuuseläkkeellä todennäköisesti vain muutaman vuoden.

Kuitenkin Työeläke.fi-sivuston Eläkelaskurin mukaan eläkeaikaa oli odotettavissa yli parikymmentä vuotta. Miksi näin optimistinen arvio? Yritetäänkö näillä harhaanjohtavilla laskelmilla perustella työeläkemaksujen korotuspaineita?

Vuonna 1986 vastasyntyneen miehen elinajanodote tosiaan oli 70,5 vuotta. Tämä elinajanodote on kuitenkin laskettu tarkastellen vuonna 1986 havaittua kuolleisuutta, siis vuonna 1986 kuolleita henkilöitä. Vuoden 1986 jälkeen elinajanodote on kasvanut.

Vuonna 1986 miehet kuolivat keskimäärin 70-vuotiaina

Oletetaan yksinkertainen maailma, jossa kaikki vuonna 1986 kuolleet miehet olisivat tosiaan kuolleet havaitussa keskimääräisessä iässä eli 70-vuotiaana. 1986 syntynyt henkilö ei kuitenkaan ole vielä 70-vuotias (hän on 0-vuotias), joten hän ei kuole vielä vuonna 1986.

Vuonna 1996 havaittu vastasyntyneen miehen eliniänodote on 73,0 vuotta. Jatketaan yksinkertaistettua esimerkkiä, jossa siis kaikki vuonna 1996 kuolleet miehet olisivat 73-vuotiaita. Edelleen vuonna 2006 kaikki kuolleet miehet olisivat 75,8-vuotiaita ja vuonna 2016 kuolleet 78,4-vuotiaita. Vuonna 1986 syntynyt mies on 30-vuotias vuonna 2016, joten hän ei kuole vielä sinä vuonna. Milloin hän siis kuolee?

Tässä kohtaa joudutaan ennustamaan tulevien vuosien keskimääräistä elinikää. Eläketurvakeskuksen viimeisimmässä pitkän aikavälin ennustelaskelmassa (Liite 6, Taulu L.6.1.) vastasyntyneen miehen elinajanodote ylittää iän 88 vuotta vuonna 2074, samana vuonna jolloin 1986 syntynyt mies täyttäisi 88 vuotta. Yksinkertaistetussa esimerkin mukaisessa maailmassa mies siis kuolisi 2070-luvun puolenvälin tienoilla 88-vuotiaana.

Kullekin määränsä vuosia

Todellisuudessa kuitenkin ihmiset kuolevat eri-ikäisinä. Esimerkiksi vuonna 2074 on 88-vuotiaan eliniänodote eri kuin vastasyntyneen, sillä 88-vuotias on jo selvinnyt kuolematta hyvän aikaa. Tällöin puhutaan ehdollisista todennäköisyyksistä. Ainoa asia, jonka tiedämme varmasti omasta eliniästämme on se, että emme ole kuolleet tähän hetkeen mennessä. Satavuotiaallakin on vielä elinajanodotetta jäljellä.

Oheiseen kuvioon on piirretty vastasyntyneen elinajanodote, 1986 syntyneen miehen ikä sekä hänen ikäiselleen laskettu ja ikään lisätty elinajanodote kunakin vuonna.

Aikaisemmassa olemme tarkastelleet tietyn ikäisenä kuolleita henkilöitä eri ajankohtina. Eläkelaskurin tilanteessa tarkastellaan kuitenkin niin sanottua kohorttikohtaista eli kullekin syntymävuosiluokalle laskettua elinajanodotetta. Tilastoista nähdään, minkä ikäisinä ovat kuolleet tiettynä vuonna syntyneet ihmiset.

Kohorttikohtainen elinajanodote perustuu tapauksessamme ennusteeseen, sillä suurin osa vuonna 1986 syntyneistä miehistä on vielä elossa. Kaikki heistä eivät kuitenkaan kuole samanikäisinä. Osa on jo kuollut eikä kaikkien ennusteta selviävän vuoteen 2074 saakka. Vuonna 1986 syntyneen miehen elinajanodote on todellisessa maailmassa hieman vähemmän kuin ennustettu eliniänodote vastasyntyneelle vuonna 2074.

Eläketurvakeskuksen laskelmassa kohorttikohtainen jäljellä oleva elinajanodote lisättynä tähänastiseen ikään 1986 syntyneelle miehelle on 86,7 vuotta vuonna 2018.

On hieno asia, että ihmiset elävät nykyään yhä terveempinä yhä vanhemmiksi. Toivottavasti myös vuonna 1986 syntynyt tuttavani voi jatkossa iloita tästä tiedosta.

Kommentit (2)

  1. Entä 1986 tserno ydinvoimala räjähdys keskisuomessa asuvat raskaana olevat äidit joutuivat juomaan suoraan lähdevettä kaivosta vaikka tämä oli kiellettyä koska säteilyn vaaraa ei voitu taata. Onko tutkittu 86 syntyneiden keskisuomalaisten lasten terveyttä? Itse 86 syntynyt äiti asui lannevedellä tuolloin pihakaivon vetttä oli pakko käyttää.nyt 37 moni sairastyökyvytön. Syntyessä jo oli minennäköistä nyt koko keho paskana. Mutta lääkärit eväävät työkyvyn arvion veriarvot romahtaneet kasvaimia läpänvuoto pahentunut. Halvauksissa menetin työkyvyn en saanut apua tämän jälkeen minua ei ole hoidwttu vain joitain tutkimuksia. Etten vain voi tehdä potilasvskuutukseen valitusta. Kun ei ole hoitoa mistä valittaa. 2 lapsen äiti. 2v kotini vsnki kun jalat ei pysy selän skolioosin takia alla. Lonkka präkää. Kuka kantaa vastuun? Vakuutukset on pois suljettu. Sen taustatyön tehnyt vakuutuystiö perinpohjin ja poissulkee avun vakuutukdista juuri sairauksista jotka vaivaVat vaikken ole toimittanut terveysselvitystä. Ennen olin ylpeä kun synnyin Suomeen en ole ollut sitä mieltä enää vuosiin.

  2. Entä 1986 tserno ydinvoimala räjähdys keskisuomessa asuvat raskaana olevat äidit joutuivat juomaan suoraan lähdevettä kaivosta vaikka tämä oli kiellettyä koska säteilyn vaaraa ei voitu taata. Onko tutkittu 86 syntyneiden keskisuomalaisten lasten terveyttä? Itse 86 syntynyt äiti asui lannevedellä tuolloin pihakaivon vetttä oli pakko käyttää.nyt 37 moni sairastyökyvytön. Syntyessä jo oli minennäköistä nyt koko keho paskana. Mutta lääkärit eväävät työkyvyn arvion veriarvot romahtaneet kasvaimia läpänvuoto pahentunut. Halvauksissa menetin työkyvyn en saanut apua tämän jälkeen minua ei ole hoidwttu vain joitain tutkimuksia. Etten vain voi tehdä potilasvskuutukseen valitusta. Kun ei ole hoitoa mistä valittaa. 2 lapsen äiti. 2v kotini vsnki kun jalat ei pysy selän skolioosin takia alla. Lonkka präkää. Kuka kantaa vastuun? Vakuutukset on pois suljettu. Sen taustatyön tehnyt vakuutuystiö perinpohjin ja poissulkee avun vakuutukdista juuri sairauksista jotka vaivaVat vaikken ole toimittanut terveysselvitystä. Enää en olin ylpeä kun synnyin Suomeen en ole ollut sitä mieltä enää vuosiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.