Markus Palomurto

23.7.2020 Markus Palomurto

On vain yhdenlaisia yrittäjiä

Talouselämä on niin Suomessa kuin globaalisti ollut viime kuukausia ison myllerryksen kourissa. Nyt ollaan palaamassa kohti normaalia, ja moni yrittäjä voi taas käynnistää toimintansa uudestaan. Kaikkien akuuttien asioiden rinnalla yrittäjän kannattaa pitää huoli siitä, että sosiaaliturvan turvaverkot ovat hänen kohdallaan kunnossa vastaisten riskien varalle.

4.9.2018 Markus Palomurto

Yhteistä riskinkantoa vaikka pakolla

Ihminen on pohjimmiltaan optimisti ja vähän myös hetken lapsi. Jos eläkevakuuttaminen olisi vapaaehtoista, moni jättäisi varautumatta vanhuuteen tai riskeihin elämässä ja luottaisi yhteiskunnan turvaverkkoihin. Kun jokainen maksaa eläkemaksuja ja samalla saa turvaa ikääntymisen ja työkyvyn menettämisen varalle, kannetaan ja jaetaan eläkevakuuttamisella katetut riskit tasapuolisesti. Riskiä kantavan joukon suuruus auttaa myös pitämään maksutason kohtuullisena.

27.4.2017 Markus Palomurto

Myös kevytyrittäjä on oikea yrittäjä

Työeläkevakuuttamisessa työtä tehdään joko yrittäjäasemassa tai työsuhteessa. Kolmatta muotoa tai muuta välitilaa ei ole, vaikka usein niin luullaan. Moni tekee työtään myös rinnakkain yrittäjänä ja palkansaajana. Laskutuspalveluyritykset toivat uuden piirteen yrittäjyyteen, ja eläkevakuuttamisen hoidosta on ymmärrettävästi ollut epätietoisuutta. Yrittäjä vastaa itse eläkevakuuttamisestaan yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisesti. Työsuhteessa tehtävä työ vakuutetaan työntekijän eläkelain (TyEL) mukaisesti. Sovellettava …

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.