Tillbaka till Aktuellt
20.3.2024
Eläkekomitea kausi 4.

Förhandlingarna om pensionsreformen är i gång. Vad beslutar man om och vem bär riskerna? Det diskuteras av direktör Mikko Kuusela från Finanssiala ry, forskningsdirektör Tuulia Hakola-Uusitalo från Statens ekonomiska forskningscentral och vd Mikko Kautto från Pensionsskyddscentralen. Konferencier är ekonomijournalisten Alma Onali.

I säsongens första avsnitt utreder poddkommittén vad pensionsreformen handlar om.

Regeringen har beställt en reform med målet att uppnå en effekt som förbättrar de offentliga finanserna med 0,4 procent av bruttonationalprodukten. I pengar innebär det en anpassning på en miljard euro.

Räcker det att öka placeringsrisken i arbetspensionsfonderna? Vem bär risken för misslyckade placeringar?

Och hur är det med det regelbaserade stabiliseringssystemet som regeringen beställt – är det en sax eller en våg? Hur ska rättvisan mellan generationerna säkras och drar också pensionärerna sitt strå till stacken?

Svar ges av direktör Mikko Kuusela från Finanssiala ry, forskningsdirektör Tuulia Hakola-Uusitalo från Statens ekonomiska forskningscentral och vd Mikko Kautto från Pensionsskyddscentralen.

Ordet förs av den skarpa ekonomijournalisten och wannabe-pensionären Alma Onali.

Fräscha tankar och insikter

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.  

Under våren diskuterar kommittén bland annat hur invandrare integreras och hur den långsamma löneutvecklingen påverkar framtida pensioner. Andra teman är vardagens ekonomikunskap och problemen med att sammanjämka ungdomarnas tankar om arbetslivet och de offentliga finanserna.  

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska.  Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformar. Börja följa!
Lyssna på avsnittet på Eläkekomitea-poddens webbsida

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.