Jan Pesonen

26.2.2024 Jan Pesonen

EU:n digitaalinen palveluväylä hakee muotoaan

EU:n digitaalinen palveluväylä (Single Digital Gateway -asetus) pyrkii helpottamaan ihmisten ja yritysten arkea tarjoamalla rajat ylittäviä digitaalisia asiointipalveluita Euroopan Unionin alueella. Luotettavat asiointipalvelut ja helposti saatavat tiedot tehostaisivat EU:n sisämarkkinoita ja olisivat selkeä askel kohti yhtenäisempää ja tehokkaampaa digitaalista Eurooppaa. Siitä huolimatta, kun toimeenpanoaika umpeutui 12.12.2023, vain muutama maa oli valmis. Miksi näin?

11.12.2019 Jan Pesonen

Ruotsin eläkeuudistus hämmentää Reijoa

Aamukahvin äärellä Reijo huomaa mielenkiintoisen twiitin Twitterissä. Ruotsissa on päätetty eläkeuudistuksen raameista. AP-puskurirahastojen uudistus, rahastoeläkejärjestelmän saneeraus ja muita kryptisiä termejä.

10.9.2019 Jan Pesonen

Liite U – väärinymmärretyn paperilomakkeen uusi tuleminen

Täyttelen lomaketta, enkä ole varma, miksi. Lomake sisältää tuntemattomia termejä, ja minun on vaikea hahmottaa, mitä ne tarkoittavat. Mitä minun pitäisi kirjoittaa lomakkeelle ja miten se vaikuttaa minun eläkkeeseeni? Olo on kuin umpisolmuun kietoutuneella mustekalalla. Kuulostaako tutulta?

12.3.2018 Jan Pesonen

Saitko eläkeotteen Ruotsista? Moni hämmästyy lukemaansa

Orange kuvert eli oranssi kirjekuori on Ruotsin lakisääteistä eläketurvaa koskeva eläkeote, joka kolahtaa vuosittain noin 85 000 suomalaisen postiluukusta. Eläkeote on vuosien saatossa tarjonnut työikäisille tietoa Ruotsissa karttuneesta eläkkeestä ja ennustanut eläkkeen määrän. Eläkeläisille Ruotsin eläkeote on puolestaan kertonut, paljonko eläkettä maksetaan tulevana vuonna.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.