Ajankohtaislistaus
17.6.2020

Kansainvälisissä työskentelytilanteissa työnantajaa askarruttaa, mitkä sosiaalivakuutusmaksut pitää maksaa työntekijästä Suomeen. ETK:n palvelu helpottaa näiden vakuuttamistilanteiden hahmottamista. Palvelu toimii nyt myös ruotsiksi ja englanniksi.

ETK:n verkkopalvelu auttaa selvittämään, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä on maksettava, kun työntekijä tulee työskentelemään Suomeen tai lähtee töihin ulkomaille.

Palvelu ohjaa työnantajan oikean viranomaisen luo ja antaa tarvittaessa lisätietoa sosiaaliturvaan liittyvien todistusten hakemisesta. Palvelun varrella tekemiensä valintojen päätteeksi asiakas saa kattavan ohjeen eri tilanteiden toimenpiteiksi.

Palvelu kuvaa yksityisalojen ulkomaantyöskentelyä koskevia tilanteita. Se on käyttäjille maksuton.

Laaja kokonaisuus lain tuomia velvoitteita

Sosiaaliturvaa kansainvälisissä tilanteissa säätelevät määräykset ovat laaja ja monimutkainen kokonaisuus. Vaikka työnantaja olisi jo hakenut tarvittavat sosiaaliturvaan liittyvät todistukset, ei hänelle aina ole selvää, mitkä vakuutusmaksut tulevat maksettavaksi.

Tietyissä tilanteissa EU:n sosiaaliturva-asetus tai Suomen solmimat sosiaaliturvasopimukset määrittelevät maksuvelvollisuuden. Toisissa tilanteissa maksuvelvollisuus määräytyy kansallisen lainsäädäntömme nojalla.

Kuva: Gettyimages

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.