Ajankohtaislistaus
29.11.2023

ETK:n asiantuntijoiden kirjoittama Eläketietokirja on yleistajuinen johdatus eläketurvan maailmaan. Kirja sopii asiantuntijoille, päättäjille, opiskelijoille ja kaikille omasta eläkkeestään kiinnostuneille.

Eläkeläisten osuus väestöstä kasvaa nopeasti, ja eläkevuosista on muodostunut merkittävä osa ihmisten elinkaarta. Eläkkeet koskettavat meistä jokaista, ensin järjestelmän rahoittajana ja myöhemmin etuudensaajana.

ETK:n asiantuntijoiden Suvi Ritolan ja Niko Väänäsen toimittama Eläketietokirja kertoo, millaisen turvan Suomen järjestelmä tarjoaa, miten eläkkeet rahoitetaan, ja miten järjestelmä vertautuu kansainvälisesti. Lisäksi kirjassa on mukana aimo annos historiaa ja tulevaisuudennäkymiä. Kirja käy myös läpi eläkeuudistusten ja päätöksenteon taustoja.

– Teos on ikääntyvässä Suomessa hyvin ajankohtainen. Orpon hallitusohjelma viitoittaa tietä eläkeuudistukselle. Samaan aikaan julkisuudessa keskustellaan paljon eläkkeiden korkeista indeksikorotuksista ja siitä, kuka eläkkeet lopulta maksaa. Lukemalla teoksen ymmärtää paremmin, miksi ja miten eläke kilahtaa tilille, Niko Väänänen kertoo.

Suomen eläkejärjestelmästä on vuosikymmenten saatossa kasvanut merkittävä sukupolvien välinen instituutio, ja eläkkeistä on kasvanut hyvinvointivaltion suurin yksittäinen menoerä. Työeläkelaitoksissa on sijoitusvarallisuutta lähes vuotuisen bruttokansantuotteen verran.

– Eläketietokirja kertoo faktat ja taustat eläketurvasta. Eläkejärjestelmän kehitykseen ja muutokseen on helpompi ottaa kantaa oikean tiedon perusteella, Suvi Ritola korostaa.

Eläketietokirja sopii asiantuntijoille, päättäjille ja opiskelijoille sekä kaikille omasta eläkkeestään ja yhteiskunnasta kiinnostuneille. Teosta on ollut kirjoittamassa eläkeasiantuntijoista koostuva työryhmä.

Eläketietokirjan julkaisee SKS.

Kirja on julkaistu myös englanniksi nimellä Understanding Finnish Pensions ja se on luettavissa E-kirjana Julkari-palvelusta.

Uutista päivitetty 18.1.2024: Lisätty tieto, että kirja on nyt julkaistu myös englanniksi sekä lisätty linkki englanninkieliseen kirjaan.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.