Ajankohtaislistaus
29.11.2021

Kuinka työeläkejärjestelmä voi? Siihen yleisö sai vastauksen vuoden 2021 Työeläkepäivässä. Tapahtuma yhdisti työeläke- ja sosiaaliturva-alan asiantuntijat sekä paikan päälle Messukeskukseen että verkon ääreen.

Perinteiseen tapaan Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto avasi Työeläkepäivän yhteisen osuuden. Puheenvuorollaan hän valotti Suomen eläkejärjestelmän nykytilannetta ja tulevaisuutta. Tällä hetkellä työeläkejärjestelmä voi hyvin, mutta syntyvyyden kehitys on suuri tulevaisuudessa häämöttävä kysymysmerkki.

– Rahoituksen näkökulmasta tilanne on sellainen, että selviämme hienosti lähivuodet ja seuraavat vuosikymmenet. Juuri sen takia, että eläkkeiden rahoituspohja on varmistunut, Kautto summasi puheenvuoronsa lopuksi.

Miten hyvää vointia voisi ylläpitää tulevaisuudessa? Siihen vastasi tapahtuman yhteisen aloitusosuuden toinen puhuja Aarhusin yliopiston professori ja ekonomisti Torben M. Andersen. Lopuksi työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen korosti työllisyysasteen vaikutusta tulevaisuuden työeläkejärjestelmään.

– Pohjoismaisessa vertailussa työllisyysasteemme on kaikista matalin, joten siinä on meillä petrattavaa, Pylkkänen totesi.

Seminaarit syventyivät työeläketurvan hyvinvointiin

Yhteisen osuuden lisäksi Työeläkepäivä tarjosi kolme vaihtoehtoista seminaaria. Työelämän muutoksia käsittelevässä seminaarissa syvennyttiin alustatalouden näkökulmaan. Tulevaisuudessa työelämän murrosta lisäävät esimerkiksi automaatio ja töiden pirstoutuminen.

– Vaikka ilmiö ei ole vielä kovin yleinen, sitä on silti hyvä tarkastella. Emme ikinä tiedä, milloin kriittinen piste ylitetään, Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntija Niko Väänänen totesi.

Hajautettu eläkejärjestelmä palvelee asiakasta

Tämänkertainen Työeläkepäivä huipentui yhteisen päätösosuuden Eläkestudioon sekä Tunteet työssä -seminaariin.

Panelisteina Eläkestudiossa toimivat Elon toimitusjohtaja Carl Pettersson, Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen, Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander ja Veritaksen tuleva toimitusjohtaja Carl Haglund. Kaikki olivat samoilla linjoilla siitä, että hajautettu eläkejärjestelmä on toimiva monesta eri näkökulmasta.

– Eläkejärjestelmää kehitetään asiakkaiden tarpeiden mukaan paljon ketterämmin kilpailun kautta kuin yhden ison laitoksen avulla, Petterson tiivisti.

Työeläkepäivä on alan suurin vuotuinen verkostoitumistapahtuma. Tällä kertaa tilaisuus pidettiin koronan vuoksi hybridinä verkossa ja paikan päällä Messukeskuksessa.

Kuva: Karoliina Paatos

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.