Ajankohtaislistaus
11.10.2022

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui viidenneksi kansainvälisessä Global Pension Index -vertailussa. Suomen sijoitus parani kaksi sijaa viime vuodesta, kun vertailun laskentatapaa muutettiin. Suomalainen eläketurva valittiin jälleen kerran maailman luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi.

Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu.

Neljättätoista kertaa järjestetyssä vertailussa oli mukana 44 maata. Tänä vuonna uutena maana mukana oli Portugali, joka sijoittui 24:nneksi. Vertailun maat kattavat yhteensä yli neljän miljardin ihmisen eläketurvan.

Suomen kokonaispisteet paranivat viime vuodesta, ja sijoitus nousi kaksi sijaa viidenneksi.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin jo toistamiseen Islanti. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat Hollanti ja Tanska, jotka ovat menestyneet vertailussa vuosikausia.

Kärkimaiden osalta muutokset olivat marginaalisia edelliseen vertailuun verrattuna. Suomi hyötyi kärkimaista eniten laskentatavan muutoksesta. Vertailun uudistettu pistelasku painottaa aiempaa enemmän vahvan ansiosidonnaisen eläketurvan maita.

– Pohjoismaat näyttävät vakiinnuttaneen paikkansa kärkikymmenikössä. Tanska ja Islanti ovat omassa luokassaan järjestelmän kestävyydessä. Sen jälkeen melko tasaisina tulevat Suomi, Ruotsi ja Norja, kertoo kehityspäällikkö Mika Vidlund Eläketurvakeskuksesta.

Suomen järjestelmä on yksinkertainen ja läpinäkyvä

MCGPI-vertailussa eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Suomi sai jo yhdeksättä kertaa vertailun parhaimmat pisteet eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Kansalaisen näkökulmasta Suomen järjestelmä on yksinkertainen ja läpinäkyvä. Eläkekertymä seuraa mukana työpaikan vaihdoista huolimatta ja sen määrän voi tarkistaa milloin vain työeläkeotteelta.

Suomen kehityskohteiksi Global Pension Index listaa minimieläketurvan parantamisen, kotitalouksien säästämisasteen ja työeläkemaksujen rahastointiasteen nostamisen sekä eläkeoikeuden jakamisen.

Top 5 eläkejärjestelmät – Global Pension Index 2022

Sijoitus ja maaEläkkeiden riittävyys, sijoitusJärjestelmän kestävyys, sijoitusHallinnon luotettavuus, sijoitus
1. Islanti (84,7)1. (85,8)1. (83,8)7. (84,4)
2. Hollanti
(84,6)
3. (84,9)3. (81,9)3. (87,8)
3. Tanska
(82,0)
6. (81,4)2. (82,5)12. (82,1)
4. Israel
(79,8)
15. (75,7)4. (81,9)9. (83,2)
5. Suomi
(77,2)
11. (77,5)10. (65,3)1. (93,3)

Lue lisää:

Tiivistelmä tuloksista (PDF, EN)

Mercer CFA Institute Global Pension Index

Tiedotetta päivitetty 20.10.2022: Viimeisessä kappaleessa korjattu kehityskohteissa aiemmin virheellisesti mainitun ikääntyneiden työllisyysasteen parantamisen tilalle listauksesta puuttunut kehityskohde eläkeoikeuden jakaminen.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.