Ajankohtaislistaus
3.2.2021

Uuden laskurin avulla voi laskea arvion osittaisesta vanhuuseläkkeestä ja tarkistaa sen vaikutuksen myöhempään vanhuuseläkkeeseen. Työeläke.fi:ssä julkaistu laskuri auttaa hahmottamaan omien valintojen vaikutuksia omaan eläketurvaan.

Laskuri näyttää käyttäjän syöttämien lähtötietojen perusteella arvion osittaisen vanhuuseläkkeen määrästä sekä sen, miten varhennusvähennys vaikuttaa omaan osittaiseen vanhuuseläkkeeseen.

Osittaisen vanhuuseläkkeen nostaminen vaikuttaa myös varsinaiseen vanhuuseläkkeeseen. Laskuri näyttää vanhuuseläkkeen määrän silloin, kun osittaista vanhuuseläkettä nostetaan mutta myös tilanteessa, jossa sitä ei ole nostettu. Näin laskurin käyttäjä voi verrata, miten oma valinta vaikuttaa tulevaan eläkkeeseen ja tehdä päätöksiä laskurin antaman tiedon perusteella.

Laskuri ottaa huomioon ansiotason nousun. Käyttäjä voi valita ansiotason tulevan kehityksen kahdesta eri vaihtoehdosta: ansiot eivät muutu nykyisestä tai ansiot kasvavat Eläketurvakeskuksen ennusteen mukaisesti.

Osittaisen vanhuuseläkkeen laskuri on avoimesti kenen tahansa käytettävissä Työeläke.fi-palvelussa. Laskurilla eläkettään voivat arvioida vuonna 1955–2003 syntyneet. Laskuri on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tarkempia neuvoja osittaisesta vanhuuseläkkeestä ja laskelmia eri vaihtoehdoista voi pyytää omasta työeläkelaitoksesta.

Osittainen vanhuuseläke

  • Antaa 61-vuotiaalle tai vanhemmalle mahdollisuuden ottaa kertyneestä eläkkeestä maksuun neljänneksen (25 %) tai puolet (50 %).
  • Vuonna 1964 syntyneillä alaikäraja nousee 62 ikävuoteen ja vuonna 1965 syntyneistä lähtien alaikäraja sopeutetaan elinajanodotteen muutokseen.
  • Otettuun eläkkeenosaan tehdään varhennusvähennys, jos eläke alkaa ennen alinta vanhuuseläkeikää. Vähennyksen määrä on 0,4 % jokaiselta varhennetulta kuukaudelta.
  • Lykättynä otettuna eläkettä korotetaan 0,4 prosentin lykkäyskorotuksella.
  • Tarkistetaan elinaikakertoimella
  • Ei liity työaika- tai palkkaseurantaa

Osittaisen vanhuuseläkkeen laskuri Työeläke.fi:ssä

Kuva: Katri Lehtola

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.