Ajankohtaislistaus
5.12.2022

Harmillisen monella yrittäjällä tuntuu olevan kielteinen käsitys YEL-vakuutuksesta. Moni pitää sitä niin kalliina, ettei sellaista lahjaa pysty itselleen edes hankkimaan.

Tunteita kuumentanut YEL-uudistus etenee eduskunnassa. Näinä viikkoina sitä odotetaan tulevaksi kuin joulupukkia. Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula näki läheltä, miten juuri uudistuskeskustelun yhteydessä purkautui valtavia tunteita ja väärinkäsityksiä.

– Yrittäjät ovat olleet huojentuneita, kun he ovat saaneet oikeaa tietoa ja pystyvät arvioimaan uudistusta sen pohjalta, Makkula kertoo Työeläke-lehdessä.

Työtulon määrittelyyn kietoutuu ongelman ydin

Yrittäjä ja piensijoittaja Merja Mähkä näkee YEL-vakuutuksen hyvänä diilinä. Hän on ottanut itselleen YEL-vakuutuksen, mutta koki työpanoksen arvioimisen vaikeaksi.

– Työtulo on aivan aataminaikainen häkkyrä, jota on hemmetin vaikea hahmottaa, Mähkä kertoo.

Yrittäjän eläkekertymä ja muu sosiaaliturva lasketaan YEL-työtulosta, mikä tarkoittaa yrittäjän työpanoksen työn arvoa rahassa mitattuna. Työtulon arvioinnin perustana on keskipalkka, jota samasta työstä maksettaisiin palkatulle työntekijälle.

Finanssivalvonta puuttui asiaan

Rahan puute ei ole ainoa syy maksamattomuuteen. YEL-järjestelmän kritiikissä on huomattu myös periaatteellista vastustusta ja epäluottamusta.

– Osa yrittäjistä pitää tiukasti kiinni siitä, että heidän pitäisi saada määritellä työtulonsa vapaasti itse, toteaa lakia valmistellut sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Jaana Rissanen.

Finanssivalvonta huomautti viime vuonna työeläkeyhtiöille, että ne ottavat työtulon arvioinnissa liikaa huomioon yrittäjien omat ilmoitukset työtulosta ilman kriittistä tarkastelua.

Joulukuun Työeläke-lehti kertoo YEL-kohun nostattamista mielialoista.

Verkkolehti Työeläkelehti.fi-palvelussa

Eläketurvakeskuksen julkaisema Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje – ja saat lehden käsiisi ensimmäisten joukossa tuoreeltaan.

Kuva: Olli-Pekka Orpo

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.