Ajankohtaislistaus
6.6.2022

Juuri ilmestynyt Työeläke-lehti keskittyy rahaan ja puhuu eläkejärjestelmän kriisinkestävyydestä. Rahavirtojen kiertokulkua kuvaavan kaavion avulla lehti visualisoi, mistä eläkeraha tulee ja minkä verran eläkkeisiin yhtenä vuonna rahaa tarvittiin.

Yli 30 miljardin euron edestä maksettiin työeläkkeinä eläkkeensaajille viime vuonna. Enin osa (70 prosenttia) tarvittavasta rahasummasta kerättiin työssä käyviltä eläkemaksuina. Vajaa viidennes eläkkeisiin tarvittavista varoista lohkaistiin rahastoiduista työeläkevaroista.

Viime vuonna sijoitustuotot ylsivät 35 miljardiin euroon. Määrä oli lähes puolitoistakertainen verrattuna sisään tuleviin maksuihin, joita viime vuonna kerättiin noin 24 miljardia euroa.

– Toistuvat kriisit muistuttavat, kuinka tärkeää on kehittää työeläkejärjestelmää siten, että se tukisi nykyistä paremmin eläkevarojen pitkäjänteistä ja tuottohakuista sijoittamista, toteaa Eläketurvakeskuksen johtaja Allan Paldanius Työeläke-lehden pääkirjoituksessa.

Työeläkeyhtiöiden toiminta vertailussa

Rahavirtakaavion lisäksi lehden numerotietoista lukijakuntaa ilahduttavaa sisältöä ovat työeläkelaitosten avainluvut viime toimintakaudelta sekä keskenään vertailtavat tulostiedot maan neljästä työeläkeyhtiöstä, Ilmarisesta, Elosta, Varmasta ja Veritaksesta. Nämä sekä rahavirtakaavion ja taulukoiden tiedot esitetään paperilehden rinnalla myös verkkolehdessä, josta numerot ovat poimittavissa avoimesta datasta.

Isojen rahojen lisäksi lehti tarkastelee yksilön näkökulmasta, paljonko kuukausiseläke on keskimäärin ja muistuttaa ajankohtaisista muutoksista työeläkeotteessa.

Henkilökuvia työeläkealan toimijoista

Myös ihmiset pääsevät lehdessä ääneen. Lehti haastatteli työeläkealan IT-järjestelmistä vastaavan Arekin toimitusjohtaja Aaro Mutikaista, joka kertoo toimeenpanon yhteistyöstä. Muina kiinnostavina henkilökuvina esittelyvuorossa ovat eläkkeiden rahoituksen tunteva lainsäätäjä Minna Lehmuskero STM:stä ja työn vastapainona koiraharrastuksestaan kertova Hanna Pratsch Apteekkien eläkekassasta.

Verkkolehti Työeläkelehti.fi-palvelussa

Eläketurvakeskuksen julkaisema Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje – ja saat lehden käsiisi ensimmäisten joukossa tuoreeltaan.

Kuva: Markku Laitinen. Lähde: ETK

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.