Ajankohtaislistaus
16.11.2020

Työelämä muuttuu – miltä tulevaisuus näyttää? Kenellä meistä on edessään köyhä vanhuus? Aiheesta keskustelevat futuristi Ilkka Halava, toimittaja-aktivisti Maryan Abdulkarim ja Eläketurvakeskuksen tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen. Kokousta johtaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Suomalaisissa leipäjonoissa on yllättävän paljon eläkeläisiä. Erityisesti vanhat, yksinasuvat naiset ja nuoret työkyvyttömyyseläkeläiset kärsivät pienituloisuudesta.

Miten tilanne kehittyy tulevaisuudessa, kun työelämä ja leivän ansaintamallit muuttuvat? Onko jo nyt nähtävissä ihmisryhmiä, jotka ovat heikon työmarkkina-asemansa takia luisumassa tulevaisuuden eläkeläisköyhälistöksi?

Mitä tapahtuu palkkatyölle työelämän murroksessa, ja pysyvätkö yhteiskunnan rakenteet muutoksen perässä? Tekevätkö robotit kaikki työt ja ihmisen osa on onni ja autuus?

Luvassa keskustelua myös tulevaisuustutkijoiden povaamasta kansalaispalkkayhteiskunnasta. Mitä eläkejärjestelmälle ja muulle ansiosidonnaiselle sosiaaliturvalle tapahtuu, jos futuristien visiosta tulee totta?

Kristallipalloon kurkistavat futuristi Ilkka Halava, toimittaja-aktivisti Maryan Abdulkarim ja Eläketurvakeskuksen tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen.

Eläkekomiteaa johtaa tuttuun tapaan Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Suoraa puhetta ja ymmärrystä

Eläketurvakeskuksen Eläkekomitea-podcast lupaa suoraa puhetta suurista kysymyksistä.

Syksyn aikana arvovaltaisen konklaavin esityslistalla on muun muassa mielenterveys, syntyvyys ja sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus.

Podcast pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia, unohtamatta huumoria. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista.

Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Pistä ohjelma seurantaan!

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.