Tillbaka till Aktuellt
16.11.2020

Arbetslivet förändras – hur ser framtiden ut? Vem av oss har en fattig ålderdom att se fram emot? Frågan diskuteras av futuristen Ilkka Halava, journalist-aktivisten Maryan Abdulkarim och chefen för Pensionsskyddscentralens forskningsavdelning Susan Kuivalainen. Mötet leds av Ylioppilaslehtis chefredaktör Tuija Siltamäki.

Det finns överraskande många pensionärer i brödköerna i Finland. I synnerhet gamla, ensamboende kvinnor och unga sjukpensionärer lider av låga inkomster.

Hur kommer läget att utvecklas i framtiden, när arbetslivet och sätten att tjäna sitt levebröd på förändras? Finns det människogrupper om vilka man redan idag kan se att de på grund av sin svaga arbetsmarknadsställning kommer att bli framtidens fattigpensionärer?

Vad händer med lönearbetet i arbetslivets brytningsskede och hänger samhällsstrukturerna med i förändringen? Görs allt jobb av robotar och blir människans lott lycka och salighet?

Debatt utlovas också om medborgarlönsamhället som framtidsforskarna målar upp. Vad händer med pensionssystemet och den övriga inkomstrelaterade sociala tryggheten, om futuristernas vision blir verklighet?

En titt i kristallkulan tas av futuristen Ilkka Halava, journalist-aktivisten Maryan Abdulkarim och chefen för Pensionsskyddscentralens forskningsavdelning Susan Kuivalainen.

Ordet förs som bekant av Ylioppilaslehtis chefredaktör Tuija Siltamäki.

Rakt på sak och mera insikter

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.

Under hösten diskuterar den auktoritativa konklaven bl.a. den psykiska hälsan, nativiteten och rättvisan mellan generationerna.

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska. Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformer. Börja följa!

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.