Ajankohtaislistaus
15.11.2021

Kenen vastuulla on maksaa ruokalähetin eläke- ja sosiaaliturva? Kierretäänkö työnantajan velvoitteita naamioimalla työtä yrittäjyydeksi? Alustatalouden linjanvedoista keskustelevat Woltin yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Koski, Palvelualojen ammattiliiton lakimies Suvi Vilches ja Eläketurvakeskuksen lakiasioista vastaava johtaja Karoliina Kiuru.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti, että Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa olevia työtekijöitä, ja heille kuuluu työsuhteen turva. Päätös oli odotettu, ja noudattelee työ- ja elinkeinoministeriön työneuvoston linjausta viime vuodelta.

Ruokalähettiyhtiö Wolt Enterprises aikoo kuitenkin valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Yrityksen mukaan ruokalähetit ovat itsenäisiä yrittäjiä: lähettihän voi vapaasti päättää omista työajoistaan ja -keikoistaan.

Eläkkeiden näkökulmasta yrittäjä vai työntekijä -linjanvedossa on kyse siitä, kuka huolehtii lähetin eläketurvasta. Yrittäjinä lähetit joutuisivat maksamaan koko eläkemaksunsa itse, työntekijöinä maksuun osallistuisi myös työnantaja.

Alustataloutta markkinoidaan joustavana tapana tehdä työtä, mutta kenen oikeudet järjestelyssä joustavat?

Onko alustataloudessa kyse työnantajan velvollisuuksien kiertämisestä? Vai onko lainsäädäntö jäänyt jälkeen ja tarvitsemme sosiaaliturvaan muutoksia, joilla huomioidaan paremmin uuden työn tarpeet?

Aiheesta keskustelevat Woltin yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Koski, Palvelualojen ammattiliiton lakimies Suvi Vilches ja Eläketurvakeskuksen lakiasioista vastaava johtaja Karoliina Kiuru.

Eläkekomitean puheenjohtajana toimii Ylioppilaslehden napakka päätoimittaja, Tuija Siltamäki.

Tuoreita ajatuksia ja ymmärrystä

Eläketurvakeskuksen Eläkekomitea-podcast lupaa suoraa puhetta suurista kysymyksistä.

Syksyn aikana Suomen virallisin konklaavi käsittelee ajankohtaisia aiheita, kuten eläkejärjestelmän kestävyyttä ja työmaahanmuuttoa.

Podcast pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia, unohtamatta huumoria. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista.

Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Pistä ohjelma seurantaan!

Kuuntele jakso Eläkekomitea-podcastin kotisivulla

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.