Ajankohtaislistaus
20.9.2021

Suomen eläketurva arvioitiin, nyt on jälkipyykin aika. Miten eläkkeet turvataan tulevaisuudessa, ja kuka sen maksaa? Aiheesta keskustelevat SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Helsingin Sanomien toimittaja Teemu Muhonen ja Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander.

Syksyn ensimmäisessä jaksossa puidaan Suomen eläkejärjestelmän tuoretta kansainvälistä arviota.

Tanskalaisen professorin Torben M. Andersenin mukaan eläketurvan rahoituksessa on pitkän aikavälin kestävyysongelma: tulevaisuudessa maksettavia eläkkeitä ei pystytä rahoittamaan nykyisillä eläkemaksuilla.

Mitä Andersenin uudistusehdotuksista pitäisi ajatella: onko eläkemaksuja varaa korottaa etupainotteisesti vai pitäisikö Suomen seurata Ruotsin esimerkkiä ja puuttua myös maksussa oleviin eläkkeisiin? Pitäisikö työeläkeyhtiöiden riskinottomahdollisuuksia kasvattaa? Onko Suomella edessä eläkeuudistus, ja kuka sen maksaa?

Aiheesta keskustelevat SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja Teemu Muhonen ja Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander.

Eläkekomiteaa johtaa tuttuun tapaan Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Tuoreita ajatuksia ja ymmärrystä

Eläketurvakeskuksen Eläkekomitea-podcast lupaa suoraa puhetta suurista kysymyksistä.

Syksyn aikana Suomen virallisin konklaavi käsittelee ajankohtaisia aiheita, kuten työperäistä maahanmuuttoa ja alustataloutta.

Podcast pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia, unohtamatta huumoria. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista.

Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Pistä ohjelma seurantaan!

Kuuntele jakso Eläkekomitea-podcastin kotisivulla

Tutustu Suomen eläkejärjestelmän kansainväliseen arvioon (Tiedote 17.9.2021)

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.