Tillbaka till Aktuellt
20.9.2021

Pensionssystemet i Finland har utvärderats och nu är det dags för eftersnacket. Hur ska pensionerna tryggas i framtiden och vem betalar? Diskussionsdeltagarna är FFC-ordföranden Jarkko Eloranta, redaktören Teemu Muhonen från Helsingin Sanomat och direktör Jaakko Kiander från Pensionsskyddscentralen.

I säsongens första avsnitt stöts och blöts en ny internationell utvärdering av pensionssystemet i Finland.

Enligt den danske professorn Torben M. Andersen finns det på lång sikt ett hållbarhetsproblem i finansieringen av pensionsskyddet: de nuvarande pensionsavgifterna räcker inte till för finansieringen av de pensioner som ska betalas i framtiden.

Vad borde man tänka om Andersens reformförslag: har man råd att höja pensionsavgifterna med framförhållning eller borde Finland följa Sveriges exempel och ingripa också i pensioner som redan betalas ut? Borde arbetspensionsbolagens få större möjligheter till risktagning? Står Finland inför en pensionsreform, och vem betalar för den?

Diskussionsdeltagarna är FFC-ordföranden Jarkko Eloranta, politik- och ekonomiredaktören Teemu Muhonen från Helsingin Sanomat och direktör Jaakko Kiander från Pensionsskyddscentralen.

Kommittén leds som vanligt av Ylioppilaslehtis chefredaktör Tuija Siltamäki.

Fräscha tankar och insikter

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor. 

Under hösten ska Finlands officiellaste konklav behandla aktuella ämnen, såsom arbetsrelaterad invandring och plattformsekonomi.

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska. Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformer. Börja följa!

Lyssna på episoden på Eläkekomitea-poddens webbsida
Läs mer om den internationella utvärderingen av pensionssystemet i Finland (Pressmeddelande 17.9.2021)

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.