Tillbaka till Aktuellt
31.5.2023

Borde pensionsrätten delas vid skilsmässa, precis som resten av egendomen? Vad kan vi lära av de franska pensionsupploppen? I säsongens sista avsnitt utvärderar och jämför vi andra länders pensionssystem med Finlands. I studion: ekonom Heikki Pursiainen, kommunikationschef Raine Tiessalo och PSC:s specialsakkunnige Niko Väänänen.

Under den tredje säsongen av podcasten Eläkekomitea (Pensionskommittén) går telefonlinjerna heta när nattugglorna ringer för att tala om sina pensionsbekymmer. 

 I vårens sista avsnitt jämför vi olika pensionslösningar i andra länder med Finlands – vad kan vi lära oss av världen? 

Seppo, som semestrar i Paris, är irriterad på de fortfarande pågående pensionskravallerna. Varför väckte höjningen av pensionsåldern sådan upprördhet hos fransmännen? Samtalet fick paneldeltagarna att begrunda rättskänsla, hantverkare och den nordiska kulturen: lever vi för att arbeta eller arbetar vi för att leva?

I kvällens andra samtal undrar Leena om föräldrar med barn borde belönas med en högre pension än andra. Så gör man i Slovakien, där samhället tackar uppfostrare med ett tillägg till pensionen.  Även Frankrike belönar föräldrar med en bättre pension, och beaktar också antalet barn i inkomstbeskattningen. Skulle samma tanke gå hem i Finland?

Nattens tredje samtal kommer från Ritva, som berättar om sin skilsmässa. Hon gifte sig rikt som ung, och blev hemmafru för att ta hand om familjens vardag. Efter att hon skilt sig efter pensioneringen, har hennes exman en hög pension medan hon får klara sig på allmosor.  I Tyskland delas pensionsrätten vid skilsmässa, precis som resten av egendomen. Skulle detta fungera i Finland?

Medborgarna får hjälp med sina bekymmer under dygnets mörka timmar av Heikki Pursiainen, ekonom för kommunikationsbyrån Ellun Kanat, Raine Tiessalo, kommunikationschef på Familjeföretagarnas förbund samt PSC:s expert på internationella pensionsärenden Niko Väänänen.

 Diskussionen i pensionskommittén leds av ekonomijournalisten Alma Onali.  

Fräscha tankar och insikter

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar att tala klarspråk om de stora frågorna.  

Under våren kommer kommittén att diskutera bland annat nativitet, placeringar och rättvisa.   

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort humorn.  Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid. 

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformer.  Börja följa! 

Lyssna på episoden på Eläkekomitea-poddens webbsida 

   

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.