Ajankohtaislistaus
13.9.2021

Tänä syksynä Suomen virallisin konsensus haetaan muun muassa maahanmuutosta ja alustataloudesta. Luvassa vauhdikasta keskustelua, kiinnostavia vieraita ja yllättäviä käänteitä. Ensimmäinen jakso ilmestyy podcast-palveluihin 20.9.

Eläkekomitean ensimmäinen tuotantokausi ylitti kuulijatavoitteet ja keräsi yli 10 000 jaksokuuntelua.

Toisella kaudella jatketaan hyväksi havaitulla linjalla rohkeasti eläketurvan ja yhteiskunnan suuriin kysymyksiin tarttuen.

Komitean napakkana puheenjohtajana jatkaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki, jonka kuiva huumori keräsi paljon kiitosta kuulijapalautteissa.

– Tavoitteemme on nostaa kissat pöydälle eli tarttua eläkealan kiperiin aiheisiin ja tuoda niistä esiin erilaisia ja eriäviä näkökulmia. Lupaamme tuulettaa kuulijan ajatuksia ja myös viihdyttää, kertoo Eläketurvakeskuksen viestintäjohtaja Tuovi Rautjoki.

Tulevaisuus on jo täällä

Eläkekomitean toisen kauden avainsana on tulevaisuus.

Suomalainen eläketurva ei ole saari, vaan keskeinen osa hyvinvointivaltiota. Yhteiskunnan megatrendit ja murrokset muovaavat tulevaisuuden eläketurvaa ja ihmisten elämää kymmenien vuosien päähän.

Esimerkiksi nyt tehtävät päätökset työperäisestä maahanmuutosta vaikuttavat siihen kuinka paljon Suomessa on työikäistä väestöä eli eläkkeen maksajia tulevaisuudessa. Kysymme myös onko ruokalähetti työntekijä vai yrittäjä, ja miten hänen sosiaaliturvansa tulisi järjestää?

Kauden päätösjaksossa heittäydytään veikeän ajatusleikin vietäväksi. Kysymme, millainen eläkejärjestelmä rakennettaisiinkin nyt, jos voisimme aloittaa puhtaalta pöydältä, ilman vuosikymmenten polkuriippuvuuksia?

Suomen eläketurva arviossa – avausjaksossa jälkipyykki

Tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa puidaan Suomen eläkejärjestelmän kansainvälistä arviota.

Perjantaina (17.9.) ilmestyvän arvion on tehnyt tanskalainen professori Torben M. Andersen. Eläketurvakeskuksen tilaama raportti on perusteellinen valotus suomalaisen eläketurvan rahoitusnäkymistä ja eläkkeiden riittävyydestä – Eläkekomitea kysyy missä mennään, mitä tulisi tehdä ja ennen kaikkea kuka maksaa.

Aiheesta keskustelemassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Teemu Muhonen ja Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander.

Eläkekomitean 2. kausi on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla tiistaina 20.9. alkaen. Pistä ohjelma seurantaan!

Eläkekomitea-podcastin kotisivu 

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.