Ajankohtaislistaus
5.3.2021
Vuoden 2020 alustava rahavirta

Työeläkejärjestelmä selvisi säikähdyksellä poikkeusvuodesta. Eläkevarat kasvoivat vuoden 2020 aikana seitsemän miljardia euroa, ja olivat vuoden lopussa 225 miljardia euroa. Eläkevarojen kasvu perustui loppuvuoden hyviin sijoitustuottoihin.

Vuonna 2020 työeläkejärjestelmän menot ylittivät jälleen tulot. Tuloja kertyi 27,0 miljardia euroa ja menoja 30,2 miljardia euroa. Sijoitustuotot päätyivät 10,2 miljardia euroa plussalle koronasta huolimatta.

Seurauksena työeläkevarat kasvoivat seitsemällä miljardilla ja olivat vuoden lopussa 225 miljardia euroa. Tästä summasta 221 miljardia euroa oli sijoitusvarallisuutta.

Eläkerahastojen puskurit kestivät koetuksen

Koronakevään historiallinen pörssisukellus sulatti eläkevaroista kymmeniä miljardeja. Keskuspankkien massiivisen elvytyksen ansiosta sijoitusmarkkinat toipuivat nopeasti, ja kehittyivät positiivisesti loppuvuonna.

Keväällä pelätty vakavaraisuuksien syöksykierre jäi toteutumatta, eikä eläkevarojen suojelemiseksi tarvittu poikkeuslainsäädäntöä, toisin kuin vuoden 2008 finanssikriisin yhteydessä.

Suomen talous on toistaiseksi selvinnyt koronasta kohtuullisen hyvin. Työeläkevakuutettuja palkkoja maksettiin vain 0,4 prosenttia vähemmän vuoteen 2019 verrattuna. Yksityisalojen palkansaajien osalta palkkasumma pieneni 1,3 prosenttia. Työmarkkinakeskusjärjestöjen sopima työeläkemaksujen alennus toukokuusta vuoden loppuun pienensi vuoden 2020 maksutuloja. Työeläkevarojen suhdannepuskuria oli näin mahdollista hyödyntää talouden elvyttämiseen.

– Kriisin alkuvaiheessa kehitys oli huolestuttava ja vaikeasti ennakoitavissa. Onneksi tilanne rauhoittui kesään mentäessä ja vuoden vaihteen luvut olivat jo yllättävän hyviä, kertoo aktuaaripäällikkö Jaakko Aho Eläketurvakeskuksesta.

Työeläkejärjestelmän yksityisen alan tulot olivat 16,8 miljardia euroa ja menot 19,3 miljardia euroa.  Sijoitustuotot jäivät 6,3 miljardia euroa plussalle. Julkisella puolella tulot olivat 10,2 miljardia ja menot 10,9 miljardia. Sijoitustuotot jäivät 3,9 miljardia euroa plussalle.

Työeläkejärjestelmän tuloja ovat vakuutusmaksut, TR-osuus, valtion osuudet ja kuluja maksetut eläkkeet, kokonaisliikekulut ja verot.

Lue lisää:


Eläkevarat ja sijoitusvarat

Eläkejärjestelmän varoista puhuttaessa viitataan sekä eläkevaroihin että sijoitusvaroihin. Ero johtuu eläkevaroihin sisältyvistä taseeseen kirjatuista muista saamisista ja veloista sekä aineellisista hyödykkeistä, joita ei lasketa mukaan sijoitusvaroihin.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.