Ajankohtaislistaus
14.3.2022

Työeläke-lehti keskittyy maaliskuun numerossaan työhön ja etenkin osatyökykyisten työllistämiseen. Valtion omistama uusi erityistehtäväyhtiö Työkanava ryhtyy edistämään vaikeimmin työllistyvien vammaisten ja osatyökykyisten työhön pääsemistä.

Tänä keväänä eduskunta käsittelee Työkanavaa koskevaa lakiesitystä. Sen läpimeno merkitsee toiminnan käynnistymistä jo tänä vuonna. 

– Työhaluisia ja työhön kykeneviä olisi noin yhden ikäluokan verran. Valtionyhtiön kautta toivottavasti madallamme kynnystä niin, että osatyökykyisen työllistäminen on mahdollisimman helppoa, työministeri Tuula Haatainen kertoo Työeläke-lehdessä. 

Työssä jatketaan pidempään 

Työministeri uskoo, että työnantajien asenteet vaikeimmin työllistyvien vammaisten ja pitkäaikaissairaiden työllistämiseen ovat myönteisempiä kuin aiemmin. 

Työnantajien asenteita on tutkittu laajemminkin. Työeläke-lehdessä Eläketurvakeskuksen erikoistutkija Noora Järnefelt osoittaa, että enemmistö työnantajista pitää 65 vuoden alaikärajaa vanhuuseläkkeessä sopivana. 

Eläkkeelle siirtyminen on vuoden 2017 uudistuksen jälkeen, neljässä vuodessa, myöhentynyt kokonaisella vuodella. Työssä jatketaan aiempaa pidempään, keskimäärin 62,4-vuotiaaksi. 

Vanha narratiivi ei päde enää 

Työeläkeyhtiö Veritaksen toimitusjohtajana kesällä aloittavan Carl Haglundin mukaan sukupolvelta toiselle toisteltu eläkenarratiivi ei kuitenkaan enää päde entisenlaisessa muodossaan. Tarina muuttuu väestönmuutoksen ja työtä tekevien ikäluokkien pienentymisen vuoksi. 

– Pitkään on kerrottu, että jäädessään eläkkeelle saa 60 prosentin tasoisen eläkkeen suhteessa työuran aikaiseen ansiotasoon. Tämä ei päde enää, Haglund toteaa Työeläke-lehdessä. 

Työeläke 1:2022 (verkkolehti Työeläkelehti.fi) 

Eläketurvakeskuksen julkaisema Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje – ja saat lehden käsiisi ensimmäisten joukossa tuoreeltaan. 

Kuva: Claudio Bresciani / TT/Lehtikuva

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.