Ajankohtaislistaus
9.5.2023
Kuva: Gettyimages

Yksityisalojen työntekijöiden työeläkevakuutusmaksun korko nousee heinäkuun 2023 alusta 3,85 prosenttiin. Korko otettiin käyttöön vuonna 2016, ja sen arvo oli vuoden 2022 loppuun asti kaksi prosenttia. Korko nousi korkomarkkinoiden vaikutuksesta ensimmäisen kerran vuoden 2023 alussa.

TyEL- ja YEL-vakuutusmaksuille lasketaan korkoa maksun eräpäivästä riippuen. Vakuutusmaksukorko määräytyy Vakuutusosakeyhtiö Garantian laskeman TyEL:n 12 kuukauden viitekoron mukaan mutta on kuitenkin vähintään kaksi prosenttia. Viitekorko perustuu Euribor-korkoihin ja euroalueen valtioiden viitelainojen tuottoihin. YEL-vakuutusmaksujen korko on sama koko vuodelle, mutta TyEL-vakuutusmaksujen korko voi saada uuden arvon puolivuosittain.

Vuoden 2023 alusta TyEL- ja YEL- vakuutusmaksujen korko nousi ensimmäisen kerran 2,45 prosenttiin. Korot ovat nousseet markkinoilla edelleen alkuvuoden 2023 aikana, ja tämän vaikutus näkyy TyEL-vakuutusmaksukoron arvossa. Se nousee heinäkuun alusta 3,85 prosenttiin. YEL-vakuutusmaksujen korko säilyy 2,45 prosentissa myös loppuvuoden.

Vakuutusmaksukorkoa käytetään myös työeläkkeiden kustannustenjaon erien laskennassa.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.