Ajankohtaislistaus
9.1.2020

Eläketurvakeskus on tuottanut havainnollisen piirrosvideon työeläkkeen kertymisestä Suomessa. Video on tarkoitettu pääasiassa Suomeen lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa töihin tuleville ulkomaalaisille. Videosta on tehty versiot englanniksi, viroksi ja venäjäksi.

Ohjevideolla kerrotaan muun muassa, että Suomessa työnantaja ja työntekijä maksavat yhdessä eläkemaksuja, työnantaja perii ne suoraan palkasta ja yrittäjä hoitaa itse eläkevakuutuksensa. Lisäksi videolla tuodaan esiin, että tuplavakuuttamisen estämiseksi kahdessa eri EU-maassa rinnakkain työskentelevän työntekijän on maksettava sosiaaliturvamaksunsa vain yhteen maahan.

Suomessa kertynyt työeläke maksetaan aikanaan mihin tahansa maahan, jonne sitä ansainnut on mahdollisesti muuttanut eläkepäivikseen. Työeläkettä on aina erikseen haettava.

Suomessa työskentelee vuosittain jopa kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia esimerkiksi kausitöissä ja laajoissa rakennushankkeissa. Tietoa tarvitaan myös työeläkkeistä, ja tämä ohjevideo toivottavasti osaltaan auttaa asiassa, Eläketurvakeskuksen vakuuttamisasiantuntija Hanna Hyttinen kertoo.

Ohjevideota on tarkoitus esittää esimerkiksi erilaisissa työmaainfoissa ja myös ulkomaalaisille suunnatuissa International House Helsingin palveluissa, joissa Eläketurvakeskuskin on mukana.

Varmista, että saat työeläkettä Suomesta -ohjevideo englanniksi, venäjäksi ja viroksi (YouTube)

Lisätietoja:
Vakuuttamisasiantuntija Hanna Hyttinen, puh. 029 411 2177, etunimi.sukunimi@etk.fi

Kuva: Tussitaikurit

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.