Ajankohtaislistaus
13.3.2023
Kuva: Milka Alanen

Julkisen talouden säästötalkoissa valtiovarainministeriö (VM) haluaa ulottaa kulukurin myös eläketurvaan. Maksussa olevien eläkkeiden indekseistä niistettäisiin etunenässä.

Julkisen talouden 9 miljardin euron kestävyysvajeen kuromiseksi kulukuria tulisi ministeriön virkamiespuheenvuoron mukaan toteuttaa kahden seuraavan vaalikauden aikana.

– Myös maksussa oleviin eläkkeisiin pitäisi voida puuttua, muotoilee talouden tilasta huolestunut valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander.

Työvoimapula vaikeuttaa päiväkotien arkea

Monilla julkisaloilla ja etenkin varhaiskasvatuksessa työvoimapula uhkaa kärjistyä vakavaksi ongelmaksi Helsingissä. Palkka ei houkuttele ja samanaikaisesti eläköityminen kiihtyy.

– Isoissa kaupungeissa on menty selvästi huonompaan suuntaan. Työkuormitus on noussut, toteaa lehden päiväkotireportaasissa Kevan tilastopäällikkö Katinka Lybäck.

Mistä eläkeläisten tulot koostuvat?

Ekonomistit Juha Rantala Eläketurvakeskuksesta ja Marja Riihelä Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta tarkastelevat tutkimusartikkelissaan eläkeläisten toimeentuloa kotitalouden käytettävissä olevan rahatulon avulla.

Eläkeläisiä on maassamme yhteensä noin 1,6 miljoonaa. Joukko on tulotasoltaan hyvin moninainen, ja tulojen koostumuskin vaihtelee. Tutkijat avaavat, mikä kasvattaa ja mikä toisaalta tasaa eläkeläisten tuloeroja.

Näin suomalaiset tienaavat – katso keskiansiotilastot

Visualisoinnista käy ilmi palkansaajien työurallaan tienaamat ansiot, sukupuolten väliset erot ja minkä ikäisiin osuu uran palkkahuippu.

Verkkolehti Työeläkelehti.fi-palvelussa

Eläketurvakeskuksen Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje – ja saat lehden käsiisi ensimmäisten joukossa.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.