Ajankohtaislistaus
5.6.2023
Kuva: Karoliina Paatos

Työeläke-lehti tuo esiin harvoin puhutun huomion: vakuutettua ja eläkkeensaajaa kohden laskettuna eläkejärjestelmän hoitokulut ovat varsin kustannustehokkaat.

Eläketurvassa kyse on loppuelämän turvasta, joka aikanaan hoidetaan vakuutetun kannalta hyvinkin vaivattomasti yhdeltä luukulta. Asiakasta kohden laskettuna eläketurvan hoitokustannus nielee noin 100 euroa vuodessa eli alle kympin kuussa. 

– Summa ei ole kovin iso, jos sitä vertaa vaikkapa pankkipalvelujen kuukausimaksuihin, toteaa Eläketurvakeskuksen (ETK) johtaja Allan Paldanius uusimmassa Työeläke-lehdessä. 

Lyökö takuueläke kiilaa työnteon kannustimille? 

Suomessa maksettiin vuonna 2022 eläkkeitä ja niihin rinnastettavia etuuksia lähes 35 miljardia euroa. Enin osa eläketurvasta maksettiin työeläkkeinä, yhteensä 31,4 miljardia euroa. Kela maksoi kansaneläkkeitä ja takuueläkkeitä yhteensä vajaat 2,5 miljardia euroa. 

Viimeisten kymmenen vuoden aikana takuueläke on kuitenkin kasvanut tasokorotusten ja indeksikorotusten myötä enemmän kuin työeläkeindeksi. 

Lyökö takuueläke kiilaa työnteon kannustimille? Tätä pohtii ETK:n erityisasiantuntija Samuli Tuominen. Artikkelissaan hän havainnollistaa, mikä merkitys takuueläkkeen kasvulla on ollut työeläkekarttumaan ja lopulta maksettavaan kokonaiseläkkeeseen. 

Työeläkelaitosten avainluvut tarkastelussa  

Työeläke-lehti kokosi yhteen työeläkelaitosten avainluvut viime vuodelta. Lehden keskiaukeamalla infografiikassa hahmottuu iso kuva työeläkejärjestelmän rahan kiertokulusta. 

Työeläkerahaa virtasi kansalaisten taskuun luvatun mukaisesti, vaikka eläkevaroille saadut sijoitustuotot vähenivät viime vuonna lähes 15 miljardilla eurolla. 

Lähemmin lukijat voivat tarkastella työeläkevakuutusyhtiöiden keskinäisiä eroja lehden koosteessa, jossa tilinpäätöstietoihin perustuen tulot, menot ja tuotot ovat yhtiökohtaisesti vertailtavissa. 

Verkkolehti Työeläkelehti.fi-palvelussa 

Eläketurvakeskuksen Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje – ja saat lehden käsiisi ensimmäisten joukossa.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.