Ajankohtaislistaus
11.3.2024
Kuva: Milka Alanen

"Aina on joku, joka hyötyy siitä, että toinen tekee halvemmalla duunia”, sanoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen. Alustatalous kasvaa ilmiömäisesti. Ovatko ruokalähetit yrittäjiä vai työntekijöitä?

Ruokalähetit ovat järjestäytyneet ammattiyhdistysliike PAMin siipien suojaan. Ay-johtaja Annika Rönni-Sällisen mukaan parasta olisi, jos lähetit olisivat työsuhteessa ja saisivat siihen kuuluvat edut.

– Se on henkilökohtainen mielipiteeni, mutta PAM ajaa lähettien haluamia asioita, ja osa läheteistä haluaa olla yrittäjiä, hän toteaa uusimmassa Työeläke-lehdessä.

EU-mittakaavassa alustataloudessa on kyse valtavasta ilmiöstä, jonka käytäntöihin ja työn tekemisen ehtoihin koetetaan saada selkeyttä.

Eläkkeen ja palkan hybridimallilla kevyempi verotus

Työnteko kannattaa työuravuosina, ja yhä useampi eläkkeellä oleva valitsee hybridimallin ja jatkaa tienaamista eläkkeellä. Eläkkeen ja palkan yhdistelmän verotus onkin kevyempää kuin jos vastaava tulo olisi pelkkää palkkaa tai pelkkää eläkettä.

Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntija Suvi Ritola tarkastelee artikkelissaan eläke-etuuksien ja verotuksen yhteyttä havainnollisten esimerkkilaskelmien avulla.

Kenellä on oikeus työeläkekuntoutukseen?

Hyvinkääläinen Markku Hotakainen on kävelevä esimerkki onnistuneesta kuntoutuksesta. Pitkään kirvesmiehenä työskennellyt ammattimies suoritti 58-vuotiaana työn ohessa työjohtajaopinnot – ja toimeentulon turvasi kuntoutusraha.

Raskaan rakennustyön vaihtuminen työnjohtotehtäviin pitää hänet työkykyisenä vielä vuosia. Hotakainen kertoo kuntoutustarinansa lehdessä, lisäksi kokosimme lehteen seikkaperäiset vinkit työeläkekuntoutuksesta.

Elinaikakerroin vaikuttaa säätöruuvina konepellin alla

Elinaikakerroin on eläkejärjestelmän nerokas ruuvi. Sen avulla eläkettä annostellaan, jotta työuran aikana kerrytetty eläketurva riittää koko loppuelämän ajalle. Sitä voi ajatella myös leikkuriksi tai nopeudenrajoittimeksi työeläkejärjestelmän konepellin alla.

Lehden keskiaukeamalla autoratavertauksen tapaan toteutettu visualisointi auttaa hahmottamaan elinaikakertoimen olemusta.

Verkkolehti Työeläkelehti.fi-palvelussa
Näköislehti pdf:nä Julkari.fi-palvelussa

Eläketurvakeskuksen Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje – ja saat lehden käsiisi ensimmäisten joukossa.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.