Ajankohtaislistaus
11.12.2023
Kuva: Karoliina Paatos

Työeläke-lehti tapasi tutkija Pasi Saukkosen. Ulkomaalaistaustaisen väestön tuntijana hän ihmettelee päätöksentekijöiden ylimalkaisia puheita maahanmuutosta ja myös kritisoi Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Viimeaikaiset maahanmuuttomäärät yltävät vuositasolla jo 50 000:een. Päätöksentekijöiden puheet kymmenien tuhansien tulijamääristä kuulostavat Helsingin kaupungin erikoistutkija Pasi Saukkosen korvissa kuitenkin vivahteettomilta.

– Suomeen muuttavat, usein perheineen, ovat moninainen ryhmä, jolla on erilaisia tarpeita. Todellisuutta yksinkertaistava maahanmuuttopolitiikka tekee hallaa työperäiselle maahanmuutolle ja kotoutumiselle, hän toteaa uusimmassa Työeläke-lehdessä.

Eläkkeissä kyse on rahasta, myös nuorten rahoista

Nuoret ja työikäiset luovat horisonttia tulevaisuuteen, eritoten eläkkeiden maksajina. Asia nousi keskusteluun myös Työeläkepäivässä Helsingin Sanomien Teemu Muhosen ja Eläkeliiton Raimo Ikosen puheenvuoroissa sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta.

Eläkevaroille saatavia sijoitustuottoja ja etenkin osaketuottojen kasvattamista on väläytelty yhtenä tulevan eläkeuudistuksen kuningasajatuksena työikäisten maksurasituksen hillitsemiseen. Työeläke-lehdessä Kevan Ari Huotari, Veritaksen Kari Vatanen ja Eläketurvakeskuksen Ismo Risku kertovat kantansa osakeriskin kasvattamiseen.

Rahasta on kyse myös indekseissä. Keskiaukeaman indeksivisualisoinnissa lehti havainnollistaa indeksien merkityksen ja kehityksen 2000-luvulla.

Suomi pärjää hyvin eläkevertailussa

Suomen tapa järjestää eläketurva osoittautui jo kymmenettä kertaa luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi kansainvälisessä Mercer-vertailussa. Eläkkeiden kestävyyden ja riittävyyden osalta meillä riittää edelleen kirittävää kärkimaihin. Erityisasiantuntija Mika Vidlund paljastaa analyysissään Mercer-tuloksen salat.

Verkkolehti Työeläkelehti.fi-palvelussa

Näköislehti pdf:nä Julkari.fi-palvelussa

Eläketurvakeskuksen Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje – ja saat lehden käsiisi ensimmäisten joukossa.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.