Ajankohtaislistaus
23.5.2023
Kuva: Gettyimages

Suomi.fi:n uusi Läheisen kuolema -opas ohjaa ihmisiä eteenpäin askel kerrallaan raskaassa elämäntilanteessa. Eläketurvakeskus (ETK) on osallistunut oppaan sisällön tuottamiseen. Suomi.fi-verkkopalvelun tuottaa Digi- ja väestötietovirasto (DVV).

Surun keskellä on asioitava lukuisten tahojen kanssa ja tehtävä isoja päätöksiä aikana, jolloin voimia on kaikkein vähiten. Suomi.fi:n oppaasta saa selkeät ohjeet läheisen kuolemaan liittyviin moninaisiin kysymyksiin, jotka voivat koskea esimerkiksi hautajaisia, perunkirjoitusta, raha-asioita tai surua.

Eläketurvakeskus on ollut tuottamassa oppaaseen tietoa perhe-eläkkeistä.

– Uusi opas on hyvä lisä perhe-eläketietoon, jota työeläkelaitokset, Kela ja Eläketurvakeskus entuudestaan tarjoavat. Suomi.fi:n oppaat on räätälöity niin, että esikysymyksiin vastaamalla oppaan käyttäjä saa omaan tilanteeseensa sopivat tiedot ja ohjeet, kertoo tietoasiantuntija Kari Lindstedt Eläketurvakeskuksen viestinnästä.

Perhe-eläke on merkittävä osa toimeentuloa monille. Vuoden 2022 lopulla työeläkejärjestelmästä sai leskeneläkettä 214 090 ja lapseneläkettä 13 142 henkilöä. Keskimääräinen leskeneläke oli 673 euroa ja lapseneläke 763 euroa kuukaudessa.

Opasta tekemässä yhteistyöverkosto

Oppaan on tuottanut Digi- ja väestötietovirasto yhteistyössä laajan asiantuntija- ja viranomaisjoukon kanssa. Suunnittelussa on hyödynnetty asiantuntijoiden tietoa sekä kokemusta kysymyksistä, jotka ovat ihmisille surun hetkellä keskeisimpiä.

– DVV tekee tärkeää työtä kokoamalla oppaiden tekoon poikkihallinnollisen verkoston, vetämällä hankkeita eteenpäin ja huolehtimalla, että oppaiden kieli on selkeää ja ymmärrettävää, Lindstedt sanoo.

Yhteistyössä ovat olleet mukana seuraavat tahot: Asianajajaliitto, Digi- ja väestötietovirasto, Eläketurvakeskus, Kela, Kirkkohallitus, Maanmittauslaitos, Nuoret Lesket ry, Oikeusministeriö, Poliisi, Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry, Surevan kohtaaminen -toiminta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Ulkoministeriö, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE ja Verohallinto.   

Lisää aiheesta:

Tutustu Suomi.fi:n Läheisen kuolema -oppaaseen

Leskeneläke ja lapseneläke perheen turvana sekä perhe-eläkelaskuri (Työeläke.fi)

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.