Ajankohtaislistaus
2.10.2023
Kuva: Milka Alanen

Hyvä koulutustaso ja vakiintunut asema ennakoivat etenkin miesten menestymistä perheellistymisessä. Työeläke-lehdessä sosiologian professori Marika Jalovaara osoittaa, mikä yhteys työllisyydellä on syntyvyyteen ja lapsihaaveiden toteutumiseen.

Marika Jalovaaran (kuvassa) mukaan nyt eletään yksilökeskeistä aikaa. Erityisen vaikeaa perheellistyminen näyttäisi olevan matalasti koulutetuille miehille. Vieläkö duunarimies voi pärjätä parisuhdemarkkinoilla? 

– Jos halutaan tukea perheellistymistä, pitäisi tukea myös näitä ihmisiä, joilla ei vielä ole perhettä, Jalovaara sanoo. 

”En koskaan halunnut omaa lasta” 

Työeläke-lehden keskiaukeaman visualisointi kertoo, kuinka matalasta syntyvyydestä on tullut maamme vitsaus. Suomeen syntyi viime vuonna alle 45 000 lasta. 

Vapaaehtoisesti lapsettomuuden valinnut Riikka Jääskä kertoo Työeläke-lehdessä tarinansa ja antaa kasvot naiselle, joka ei ole koskaan aikonutkaan synnyttää lasta. 

– Sterilisaatio on ollut elämäni parhaimpia päätöksiä, sen myötä sanouduin irti isosta määrästä lapsiin liittyvistä velvoitteista ja riskeistä, hän kertoo. 

Miten tehdä maasta lapsiystävällinen? 

Ikääntyvän Suomen väestönkehitys ja matalat syntyvyysluvut vetävät eläkepäättäjillä otsat kurttuun. Syytä onkin, sillä kolmannes 35-vuotiaista naisista on lapsettomia, ja samanikäisistä miehistä jo peräti puolet.  

Suomessa on monta kuntaa, jossa vanhusväestöä on selvästi enemmän kuin lapsia. Luonnolliseen väestönlisäykseen ylsi vain 33 kuntaa. 

Lehden Puheenaihe-palstalle Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta kiirehtii poliittisia päätöksiä, joilla syntyvyyttä ja lapsiperheiden asemaa parannetaan. Hän huomauttaa, että vanhemmuudella on todistetusti selvä vaikutus etenkin naisten työuriin ja palkkatasoon. 

Työstään tykkäävillä pitkät työurat 

Moni työstään tykkäävä nainen jatkaa työuraansa yli alimman vanhuuseläkeikärajan. Eläketurvakeskuksen ekonomisti Sanna Tenhunen osoittaa tutkimustietoon perustuen, että myöhäisempi eläkkeelle siirtyminen näyttää olevan yhteydessä myönteiseen käsitykseen työstä. 

Verkkolehti Työeläkelehti.fi-palvelussa 

Lokakuussa käynnistyi Työeläke-lehden lukijoiden tyytyväisyyttä mittaava kyselytutkimus. Kysely on avoinna 2.–16.10.

Vastaa Työeläke-lehden lukijakyselyyn.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.