Ajankohtaislistaus
13.1.2020
Oranssi kirjekuori, Ruotsin eläkeote.

Ruotsin lakisääteistä eläketurvaa koskeva eläkeote on nimeltään orange kuvert eli oranssi kirjekuori. Eläkeote lähetetään kaikille vuonna 1938 ja sen jälkeen syntyneille henkilöille, jotka ovat oikeutettuja Ruotsin eläkkeeseen. Kirjeen saaminen edellyttää myös, että ajankohtaiset osoitetiedot ovat Ruotsin eläkelaitosten tiedossa.

Suomessa asuville henkilöille, jotka saavat jo eläkettä Ruotsista, eläkeote lähetetään 9.-14.1.2020. Eläkeotteessa kerrotaan, kuinka paljon eläkettä maksetaan kuukausittain sekä eläkkeen maksupäivät. Lisäksi eläkeotteessa on tietoa rahastoeläkkeestä, jos siihen on oikeus.

Suomessa asuville henkilöille, jotka eivät vielä saa eläkettä Ruotsista, eläkeote lähetetään 18.2.2020 alkaen. Eläkeote sisältää tiedon tähän mennessä kertyneestä eläkepääomasta sekä mistä eläkepääoma on muodostunut. Vanhuuseläkeikää lähestyvät henkilöt saavat tänä vuonna eläkeotteen mukana tietoa myös Ruotsin eläkeiän asteittaisesta noususta.

Eläkeotteessa ei enää ole arviota tulevan eläkkeen määrästä. Eläkearvion voi pyytää Pensionsmyndighetenin asiakaspalvelusta tai katsoa Pensionsmyndighetenin Mina sidor -verkkopalvelusta. Toistaiseksi Mina sidor -verkkopalveluun pääsee kirjautumaan vain ruotsalaisilla pankki- tai e-asiointitunnuksilla.

Maksuilmoitus Ruotsin eläkkeestä lähetetään tammikuun aikana

Niille, jotka saavat jo eläkettä Ruotsista, lähetetään vuosittain eläkeotteen lisäksi maksuilmoitus joko Pensionsmyndighetenistä tai Försäkringskassanista tai kummastakin sen mukaan, mitkä eläkkeet ovat maksussa.

Jos maksuilmoitus ei ole saapunut tammikuun loppuun mennessä, sitä voi tiedustella suoraan Pensionsmyndigheteniltä tai Försäkringskassanilta.

Lisätietoja:

Kuva: Pensionsmyndigheten

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.