Ajankohtaislistaus
30.9.2019
Kesäkuun alussa Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajana aloittanut Mikko Kautto kurottaa kätensä ylös kohti Eläketurvakeskuksen liikemerkkiä ETK:n toimitalon katolla.

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto esittäytyy uusimmassa Työeläke-lehdessä. Sosiaalipolitiikan tuntijana Kautto haluaa lisätä ihmisten tietämystä eläketurvasta. Keinoiksi hän nostaa nykyistä vaikuttavamman kansalaisviestinnän.

– Kansalaisille pitää pystyä ymmärrettävästi perustelemaan mutkikkaaksikin koetut eläketurvan peruspiirteet. Työeläke on tehokas tapa huolehtia siitä, että toimeentulo jatkuu turvattuna myös työuran jälkeen. Tämä meidän pitää jaksaa ihmisille selittää, toimitusjohtaja Mikko Kautto sanoo.

Työeläke-lehden haastattelussa Kautto puhuu myös asiantuntijaorganisaation roolista yhteiskunnallisessa keskustelussa. Eläketurvakeskus ei Kauton mukaan ei asetu minkään eläkepoliittisen väittelyn osapuoleksi, mutta näkee, ettei keskustelun ulkopuolellekaan kannata jäädä.

– Vaikka Eläketurvakeskus ei politikoi, se ei voi olla eläkepolitiikan ulkokehälläkään.

Euroopan komissio haluaa paremman eläketurvan itsensä työllistäjille

Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella eläkkeiden riittävyydestä puhuttiin syyskuussa pidetyssä kansainvälisessä Pension Adequacy In Europe -konferenssissa. Nyt jo tiedetään, että Euroopan komissio haluaa nostaa lähempään tarkasteluun itsensä työllistävien ja epätyypillisten työsuhteiden ongelmat.

– Sosiaaliturva on saatava paremmalle tasolle myös näillä työurilla, komission sosiaalipoliittisia linjauksia konferenssissa esitellyt Katarina Ivanković Knežević sanoi.

Maaseudun eläkeläisillä pienemmät tulot kuin kaupungeissa asuvilla

Tutkimustiedot eläkeläisten toimeentulosta osoittavat, että käytännössä maaseudulla tullaan kaupunkeja paremmin toimeen pienillä tuloilla.

Ekonomistit Satu Nivalainen ja Kati Ahonen osoittavat asiantuntija-artikkelissaan, että joka viides maaseudun eläkeläinen on pienituloinen eli tulot ovat alle tuhat euroa kuukaudessa.  Lehden reportaasissa maaseudulla asuva Armi Käppi kertoo arjestaan ja elämänpiiristään.

Työeläke 4:2019 (digilehteen)

Eläketurvakeskuksen julkaisema Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti. Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje ja sähköpostiisi ilmestyy digilehti tuoreeltaan.

Lisätietoja:
toimituspäällikkö Anne Iivonen, 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi
päätoimittaja Tuovi Rautjoki, 050 597 1036, tuovi.rautjoki(at)etk.fi

Kuva: Karoliina Paatos

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.