Ajankohtaislistaus
16.4.2019
Kymmenen euron seteleitä kirjekuoressa

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntatilastot vuodelta 2018 on julkaistu. Torjunnan tehostamiseen tähtäävät lakimuutokset ovat edistäneet viranomaisten välistä yhteistyötä, parantaneet tiedonsaantioikeuksia ja helpottaneet valvottavien kohteiden valintaa.

Tilastojen perusteella harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta on tällä hetkellä toimivaa ja tehokasta. Viranomaisten yhteistyö, jossa Eläketurvakeskuskin on tiiviisti mukana, on kasvattanut kiinnijäämisriskiä.

Esimerkiksi Aluehallintoviraston ulkomaalaisvalvonta ja Poliisi tekivät viime vuonna yhteensä 220 yhteistarkastusta.

– Valvontatilastot kertovat viranomaisten tehokkuudesta ja tehdyistä suoritteista. Merkittäviä parannuksia harmaan talouden torjuntaan tulee lainsäädännöstä, kertoo Janne Marttinen Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksiköstä.

Hallitusneuvottelujen alla suurin kysymys onkin, saako harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelma jatkoa.

– Toimenpideohjelma on ollut voimassa lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 lähtien. Nykyinen ohjelma päättyy vuonna 2020 ja jatkosta päättää tuleva hallitus, Marttinen muistuttaa.

Harmaan talouden torjuntatilas

Tilastoissa näkyvät lakimuutokset ja viranomaisten välinen yhteistyö

Viime vuosi toi torjuntaviranomaisille useita lakimuutoksia ja uusia tehtäviä. Esimerkiksi alkoholilain uudistus kasvatti lupamääriä ja haastoi viranomaiset keskittämään resurssinsa uudella tavalla. Eläketurvakeskuksen valvonnan tulokset ovat pysytelleet vakaalla tasolla jo runsaat 10 vuotta. Parhaillaan on menossa siirtymävaihe tulorekisterin käyttöönoton myötä.

Vuoden 2018 torjuntatilastot löytyvät kootusti viranomaisten yhteiseltä Harmaa talous & talousrikollisuus -tilannekuvasivustolta interaktiivisina Power BI -upotuksina.

Alla esimerkkejä vuoden 2018 tilastoista:

Linkki: Vuoden 2018 torjuntatilastot
Linkki: Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelma vuosille 2016–2020

Kuva: Gettyimages

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.