Ajankohtaislistaus
6.4.2020

Tuorein Työeläke-lehti kokosi koronapandemian vaikutuksia eläkejärjestelmään. Akuuttia vaikutusta ei ole, vaan eläkkeet maksetaan tileille normaalisti taloutta ja yhteiskuntaa juuri nyt lamaannuttavista poikkeustoimista huolimatta.

Toimeentulo säilyy vakaana eläkkeellä olevilla ja työeläkelaitokset maksavat luvatut eläkkeet täsmällisesti asiakkailleen myös poikkeusoloissa. Työeläke-lehdessä eläkeyhtiö Varman eläkepalvelujohtaja Tarja Syvälän (kuvassa) henkilöhaastattelussa välittyy annettu palvelulupaus.

– Kaikissa olosuhteissa pyrimme siihen, että asiakas saa nopeasti eläkepäätöksen ja saa mielenrauhan siitä, ettei jää tyhjän päälle, Syvälä kertoo huhtikuun Työeläke-lehdessä.

Työeläkejärjestelmä toimii osana kriisinlievitystä

Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander analysoi lehdessä koronapandemian vaikutuksia pidemmällä aikavälillä sekä eläkejärjestelmään että Suomen talouteen. Pelkästään näiden kevätkuukausien aikana on nähty poikkeuksellinen tuotannon ja työllisyyden lasku.

– Työeläkejärjestelmästä tuli hyvin nopeasti merkittävä osa kriisinlievitystoimia. Sopeutustoimista sovittiin jo maaliskuun alkupuolella perinteisessä kolmikantahengessä työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kesken, toteaa ekonomisti Kiander Työeläke-lehdessä.

Merkittävimmäksi avuksi hän mainitsee EMU-puskurista rahoitettava työnantajien työeläkemaksun alennus loppuvuoden ajaksi. Myös työeläkevakuutusmaksuihin voi saada enimmillään kolmen kuukauden pidennetyn maksuajan.

Keskieläke 1 716 euroa kuukaudessa

Ansiosidonnainen työeläke on toimeentulon lähde lähes puolelle miljoonalle suomalaiselle. Viime vuonna työeläkejärjestelmästä maksettiin eläkkeitä yhteensä 29 miljardia euroa.

Kokonaiseläke Suomessa on keskimäärin 1 716 euroa kuukaudessa. Työeläke-lehden karttavisualisointi havainnollistaa eri maakuntien erot. Tuhdeimpien eläkkeiden Kauniaisten (3 105 e) ero pienimpien eläkkeiden eteläpohjalaiseen Isojokeen (1 243 e) on yli kaksinkertainen.

Työeläke 2:2020 (digilehteen)

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje ja saat sähköpostiisi digilehden aina tuoreeltaan.
Eläketurvakeskuksen julkaisema Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Lisätietoja:
toimituspäällikkö Anne Iivonen, 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi
päätoimittaja Tuovi Rautjoki, 050 597 1036, tuovi.rautjoki(at)etk.fi

Kuva: Vesa Laitinen

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.